Ο ταπεινός Παράδεισος του θεάτρου και των παιδιών

Ο ταπεινός Παράδεισος του θεάτρου και των παιδιών

Ασπρόμαυρες φωτογραφίες από την Τήνο, γεμάτες «χρώμα» είναι οι φωτογραφίες που παρουσιάζει η Ευγενία Κουμαντάρου στο Μουσείο Μπενάκη. Μόνο σήμερα και αύριο έχετε την ευκαιρία, μετά η έκθεση κλείνει. Χθες ξεκίνησε η παράσταση με το έργο του Ντέιβιντ Χέαρ «Ανάσα Ζωής» σε διασκευή και σκηνοθεσία Κώστα Αρζόγλου στο θέατρο «Αλεξάνδρεια». Μην παραλείψετε να κλείσετε εισιτήριο πριν έχουμε sold out!

Παραμύθια για παιδιά, γραμμένα από τα ίδια τα παιδιά είναι η επόμενη πρόταση για το διήμερο. Για μια ακόμη φορά οι μαθητές του 23ου Δημοτικού Σχολείου Νίκαιας μέσα από «παιχνίδια δημιουργικής φαντασίας», με καθοδηγητή τον διευθυντή κ. Βασίλη Γεργατσούλη και τους δασκάλους του σχολείου, φαντάστηκαν, έγραψαν, εικονογράφησαν και παρουσιάζουν την 5η σε σειρά συλλογή παραμυθιών: «Αληθινά παραμύθια καμωμένα από… ψέματα». Μπράβο τους!

Τα τελευταία είκοσι χρόνια, η Ευγενία Κουμαντάρου φωτογράφιζε την Τήνο, επιστρέφοντας και αποτυπώνοντας κάθε φορά μια νέα διαδρομή εξωτερικής και εσωτερικής αναζήτησης. Φωτογραφίες από τη δουλειά της αυτή παρουσιάζονται στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, αλλά βιαστείτε γιατί η υπέροχη αυτή έκθεση με τίτλο «Ταπεινός Παράδεισος» κλείνει αύριο Κυριακή.

Πρώτα απεικονίζονται το τοπίο και η ζωή των Κάτω Μερών της Τήνου, που πηγάζουν από τα μεσαιωνικά χρόνια, και μεταμορφώνονται με την καλλιτεχνική ματιά σε έναν ταπεινό παράδεισο. Οι φωτογραφίες αναδεικνύουν αυτό το «χειροποίητο νησί» μέσα από καμπυλωτές πεζούλες, ατέλειωτους πέτρινους τοίχους, κυκλικά αλώνια και τετραγωνισμένα χωράφια. Τα πορτρέτα της, αποτυπώνουν συμπονετικά τη σκληρότητα της ζωής των χωρικών και  απεικονίζουν με τρυφερότητα τα ζώα, συντροφιά αναπόσπαστα συνδεδεμένη, με την ευημερία των αγροτών.

Προχωρώντας πέρα από τη συμβολική απεικόνιση της Τήνου, η Κουμαντάρου κινείται προς το αφηρημένο. Αρχικά αφαιρώντας το πλαίσιο και στη συνέχεια και τις απτές λεπτομέρειες, μετατρέπει καμάρες και κατώφλια, γωνίες και παράθυρα, από αρχιτεκτονικά στοιχεία, σε επιφάνειες όπου σκοτάδι και φως αιωρούνται σε μία εύθραυστη ισορροπία. Αισθησιακές φόρμες αναδύονται από τις σκιές, γαληνεύοντας την ψυχή και αποκαλύπτοντας, εικόνα με εικόνα, πως ο ταπεινός παράδεισος που αναζητούμε έξω, ενδεχομένως να περικλείεται και μέσα μας.

Ανάσα Ζωής

Το έργο του βραβευμένου συγγραφέα Ντέιβιντ Χέαρ «Ανάσα Ζωής» παρουσιάζεται σε διασκευή και σκηνοθεσία Κώστα Αρζόγλου από χθες και κάθε Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο & Κυριακή στις 18:00 στο θέατρο «Αλεξάνδρεια».

Ο Ντέιβιντ Χέαρ τολμάει. Καταγράφει αυτό που συνήθως φοβίζει τον κάθε άντρα: να βρεθούν μαζί οι δύο γυναίκες που χάραξαν τη ζωή του. Η Μαντλέν και η Φράνσις μοιράστηκαν τον ίδιο σύντροφο επί 25 χρόνια. Σύζυγος και ερωμένη. Συναντιούνται σε μια επαρχιακή πόλη της Αγγλίας. Ψάχνουν, σκαλίζουν μέσα τους και προσπαθούν να κλείσουν τους λογαριασμούς τους ενώ έρχονται αντιμέτωπες με την απώλεια του έρωτα, τον χωρισμό, το παρελθόν, το αβέβαιο μέλλον. Ο Μάρτιν, ο μοιραίος άνδρας, είναι «παρών» στη συνάντησή τους, αλλά πολύ μακριά πια, καθώς έχει εγκαταλείψει και τις δύο και έχει φτιάξει μια νέα ζωή στην Αμερική.

Το έργο «Ανάσα Ζωής» (The Breath of Life) γράφτηκε το 2002 και παρουσιάστηκε την ίδια χρονιά στο Royal Haymarket του Λονδίνου με τεράστια επιτυχία. Τις δύο ηρωίδες έπαιξαν η Τζούντι Ντεντς και η Μάγκι Σμιθ.

Παίζουν: Κωνσταντίνα Ανδριοπούλου (Μαντλέν), Κατερίνα Κλήμη (Φράνσις)

Θέατρο «Αλεξάνδρεια»

Σπάρτης 14, Πλατεία Αμερικής, ΑΘΗΝΑ. τηλ: 2121007079

Δημοτικό από τη Νίκαια

Μια ρουχαλιά (δέντρο που καρποφορεί ρούχα) ντύνει τους φτωχούς ανθρώπους. Η δύναμη της αγάπης λύνει τα μάγια. Αντικείμενα ζωντανεύουν στη φαντασία των παιδιών. Ένα μαγικό κλειδί αλλάζει τον κόσμο.

Παραμύθια, θα πείτε. Το βρήκατε! Παραμύθια που έγραψαν και εικονογράφησαν οι μαθητές του 23ου Δημοτικού Σχολείου Νίκαιας. Πολλά από αυτά διαδραματίζονται στο σχολικό περιβάλλον. Είναι γραμμένα με φαντασία και χιούμορ. Οι μαθητές μας κάνουν να ευθυμήσουμε, μας συγκινούν, μας διδάσκουν. Τί πιο πρωτότυπο; Παραμύθια για παιδιά, γραμμένα από τα ίδια τα παιδιά. Στο συλλογικό έργο συμμετείχαν μαθητές όλων των τάξεων.

Για μια ακόμη φορά οι μαθητές του 23ου Δημοτικού Σχολείου Νίκαιας μέσα από «παιχνίδια δημιουργικής φαντασίας», με καθοδηγητή τον διευθυντή κ. Βασίλη Γεργατσούλη και τους δασκάλους του σχολείου, φαντάστηκαν, έγραψαν, εικονογράφησαν και παρουσιάζουν την 5η σε σειρά συλλογή παραμυθιών: «Αληθινά παραμύθια καμωμένα από… ψέματα».

Οι μικροί παραμυθάδες του 23ου Δημοτικού Σχολείου της Νίκαιας μαζί με τους καθοδηγητές δασκάλους τους μας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου τους βιβλίου «ΑΛΗΘΙΝΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΚΑΜΩΜΕΝΑ ΑΠΟ… ΨΕΜΑΤΑ» που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 18:30, στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

Ζωή Βαλάση (συγγραφέας)

Πάνος Αμαραντίδης (εκπαιδευτικός, σεναριογράφος)

Λιλή Γάτη (συγγραφέας)

Βασίλης Γεργατσούλης (διευθυντής σχολείου, συγγραφέας)

Αφήγηση παραμυθιού:

Κάρμεν Ρουγγέρη (ηθοποιός, συγγραφέα, σκηνοθέτης)

Τραγούδι – Μουσική: η Ε΄ τάξη με την κ. Υβόνη Σιέμου

(Αίθουσα εκδηλώσεων 23ου Δημοτικού Σχολείου Νίκαιας, Ακροπόλεως και Παντειχίου)

Αγγελική Κώττη