Ο Rajoy αίρει την αυτονομία της Καταλονίας μετά την απόρριψη του τελεσιγράφου από τον Puigdemont

Ο Rajoy αίρει την αυτονομία της Καταλονίας μετά την απόρριψη του τελεσιγράφου από τον Puigdemont

Ο Carles Puigdemont αγνόησε, όπως αναμενόταν, το τελεσίγραφο της Μαδρίτης που του ζητούσε να ξεκαθαρίσει τη θέση του αναφορικά με την ανεξαρτησία της Καταλονίας, επιχειρώντας να πετάξει και πάλι το μπαλάκι στην απέναντι πλευρά, ζητώντας διάλογο.

Η απάντηση του Mariano Rajoy ήταν άμεση, καθώς η απόφαση είχε ληφθεί ήδη: Η Μαδρίτη προχωρά στην πλήρη ενεργοποίηση του Άρθρου 155 του συντάγματος, αίροντας την αυτονομία της Καταλονίας -κάτι που, πιθανότατα, συνεπάγεται την καθαίρεση του Puigdemont και της κυβέρνησής του και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Οι λεπτομέρειες αναμένεται ότι θα αποφασιστούν σε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο. 

Όπως σχολίασε ένας ισπανός αναλυτής, Rajoy και Puigdemont παίζουν ένα παιχνίδι εντυπώσεων, καθώς ο ένας δεν θέλει την ανεξαρτησία και ο άλλος δεν επιθυμεί να προχωρήσει στην ενεργοποίηση του Άρθρου 155, αλλά δεν τους είναι εύκολο να υποχωρήσουν χωρίς να εκτεθούν.

Νωρίτερα, στην επιστολή του προς τον Mariano Rajoy, ο καταλανός πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι το τοπικό κοινοβούλιο θα μπορούσε να ψηφίσει για την επίσημη κήρυξη της ανεξαρτησίας της, αν δεν γίνει διάλογος με τη Μαδρίτη. «Στην περίπτωση που η κυβέρνηση του κράτους συνεχίσει να αρνείται τον διάλογο και εμμείνει στην καταστολή, το κοινοβούλιο της Καταλονίας μπορεί να προχωρήσει, στην επίσημη ανακήρυξη της ανεξαρτησίας», αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστολή του Puigdemont. 

Τι προβλέπει το Άρθρο 155

Ιδού τι προβλέπει, ακριβώς, το Άρθρο 55 του ισπανικού συντάγματος: 

«Στην περίπτωση που μια αυτόνομη περιφέρεια (κοινότητα) δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της όπως αυτές απορρέουν από το σύνταγμα και τους άλλους νόμους ή ενεργεί κατά τρόπο ο οποίος υποσκάπτει σοβαρά το γενικό συμφέρον της Ισπανίας, η κυβέρνηση, με αίτημά της προς τον πρόεδρο της αυτόνομης περιφέρειας και με έγκριση της απόλυτης πλειοψηφίας της Γερουσίας, μπορεί να λάβει τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να υποχρεώσει την περιφέρεια με τις παραπάνω υποχρεώσεις ή να προστατεύσει το γενικό συμφέρον. Για την εκτέλεση των μέτρων που προβλέπονται στην παραπάνω παράγραφο, η κυβέρνηση δύναται να δώσει σχετικές οδηγίες προς όλες τις αρχές των αυτόνομων περιοχών».

Το μπρα-ντε-φερ που προηγήθηκε

Υπενθυμίζεται ότι ο Rajoy είχε καλέσει χθες τον ηγέτη των καταλανών αυτονομιστών να «φερθεί λογικά» και να ακυρώσει πρακτικά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου, που ούτως ή άλλως έχει κηρυχθεί παράνομο από το Συνταγματικό Δικαστήριο. Ανάλογη έκκληση έχει απευθύνει προς τον Puigdemont και η δημοφιλής δήμαρχος της Βαρκελώνης, Ada Colau, η οποία έχει ασκήσει δριμύτατη κριτική στον Rajoy για την καταστολή που έχει επιλέξει -στο πλαίσιο της οποίας έχουν συλληφθεί και δύο εκ των βασικών ηγετών του κινήματος υπέρ της ανεξαρτησίας.

Πάντως, ο πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης εξαρχής δεν φερόταν διατεθειμένος να κάνει πίσω, εξωθώντας ουσιαστικά τον Rajoy στο να επιβάλλει κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αρκετοί εκτιμούν, μάλιστα, ότι επιδιώκει τη διεξαγωγή εκλογών υπό ένα τέτοιο καθεστώς, επιχειρώντας να τις μετατρέψει σε μπούμερανγκ για τη Μαδρίτη, καθώς θα τους δώσει τον χαρακτήρα ενός νέου δημοψηφίσματος, που αυτή τη φορά δεν θα μπορεί να κηρυχθεί παράνομο.

Οικονομικές επιπτώσεις

Οι εξελίξεις στην Καταλονία έχουν προκαλέσει, όπως είναι φυσικό, έντονες ανησυχίες και στην οικονομία και τον επιχειρηματικό κόσμο. Είναι χαρακτηριστικό ότι πάνω από 700 εταιρείες έχουν μεταφέρει την έδρα τους εκτός Καταλονίας από την αρχή της κρίσης, ανάμεσα στις οποίες είναι και δύο από τις πέντε μεγαλύτερες τράπεζες της Ισπανίας -CaixaBank και Banco Sabadell.

Επίσης, ο δείκτης του χρηματιστηρίου έχει υποχωρήσει κατά 8% από τον Μάιο, όταν είχε φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 μηνών. Όσο για το spread των ισπανικών δεκαετών κρατικών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών, έχει διευρυνθεί κατά 27 μονάδες βάσης από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα.

Τέλος, τόσο η Κομισιόν όσο και το ΔΝΤ είναι έτοιμες να αναθεωρήσουν επί τα χείρω τις προβλέψεις τους για τους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ισπανία, οι οποίοι ήταν από τους υψηλότερους στην ευρωζώνη.

Φωτογραφία από Wikimedia Commons

Διαβάστε ακόμη: 

Εκλογές στην Καταλονία για να επιστρέψει η νομιμότητα, υποστηρίζει η Μαδρίτη