Ο πληθωρισμός απογειώνει τη ζήτηση για linker ομόλογα και έμπειρους traders

Ο πληθωρισμός απογειώνει τη ζήτηση για linker ομόλογα και έμπειρους traders

Η ζήτηση για ομόλογα με ρήτρα πληθωρισμού έχει πάρει τα πάνω της στις παγκόσμιες αγορές με τις τράπεζες και τα hedge funds να ανταγωνίζονται για μερίδιο αγοράς και πεπειραμένα στελέχη για το trading. H παγκόσμια αγορά των linkers, όπως λέγονται, ύψους 4,4 τρισ. δολαρίων έχει έρθει στο προσκήνιο με την άνοδο του πληθωρισμού και η ζήτηση για τα προϊόντα αυτά είναι μεγάλη, όπως και για τα πράσινα ομόλογα.

Το 1997, όταν οι ΗΠΑ εξέδωσαν το πρώτο ΤΙΡ (Treasury Inflation Protected Security), ο πληθωρισμός ήταν μόλις πάνω από το 2%. Σήμερα τρέχει με ρυθμό 7% στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου με την Ευρώπη να ακολουθεί.

Το πρώτο linker ομόλογο εκδόθηκε από τη Βρετανία τη δεκαετία του 1980 για να ακολουθήσουν η Αυστραλία, ο Καναδάς, το Μεξικό και οι ΗΠΑ. Παρόλο που τα ομόλογα αυτά δεν είναι καινούργια προϊόντα, οι περισσότεροι διαπραγματευτές στο χώρο του σταθερού εισοδήματος στη Νέα Υόρκη η το Λονδίνο άρχισαν την καριέρα τους πολύ μετά από τον τελευταίο κύκλο υψηλού πληθωρισμού στις ανεπτυγμένες οικονομίες τη δεκαετία του 1970. Η εμπειρία των περισσοτέρων αποκτήθηκε στο trading ομολόγων σε περιβάλλον πολύ χαμηλού πληθωρισμού.

Ακόμη και αυτοί που ασχολήθηκαν με συναλλαγές σε linkers δεν το έκαναν σε καθημερινή βάση και σε μεγάλους όγκους καθώς οι κύριοι εμπλεκόμενοι στην αγορά των προϊόντων αυτών ήταν θεσμικοί επενδυτές με μακροπρόθεσμο ορίζοντα όπως τα ασφαλιστικά ταμεία και οι ασφαλιστικές εταιρείες.

Σήμερα η κατάσταση έχει αλλάξει. Η ζήτηση για ένα γαλλικό ομόλογο με ρήτρα πληθωρισμού ύψους 3 δισ. ευρώ τον περασμένο μήνα ξεπέρασε τα 23,5 δισ. ευρώ με 200 επενδυτές να θέλουν να τοποθετηθούν σύμφωνα με τον οργανισμό δημοσίου χρέους της Γαλλίας. Η έκδοση ιταλικού ομολόγου με ρήτρα πληθωρισμού υπερκαλύφθηκε τέσσερεις φορές.

Η αλλαγή στους όγκους οφείλεται στη μεταβλητότητα του πληθωρισμού. Παγκοσμίως η αγορά των ομολόγων linkers έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε μέγεθος από τα 2,4 τρισ.δολάρια πριν μια δεκαετία, αλλά η προσφορά παραμένει περιορισμένη και αυτό σε συνδυασμό με τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό αυξάνουν τη μεταβλητότητα στις συναλλαγές.

Με βάση τα στοιχεία από την ηλεκτρονική πλατφόρμα συναλλαγών ομολόγων Τradeweb, ο μέσος ημερήσιος όγκος συναλλαγών σε ομόλογα με ρήτρα πληθωρισμού της ευρωζώνης στις λήξεις πενταετίας εκτοξεύτηκε 90% τον Ιανουάριο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Ο μέσος ημερήσιος όγκος συναλλαγών στα αμερικανικά TIPS έφτασε τα ποσό ρεκόρ των 22 δισ. δολάρια το 2021.

Τα ομόλογα TIPs που είναι σε κυκλοφορία ανέρχονται συνολικά σε 1.6 τρισ.δολάρια , μόλις 8% του χαρτοφυλακίου ομολόγων που έχουν εκδοθεί από το αμερικανικό Treasury, ενώ στη Γαλλία και την Ιταλία τα αντίστοιχα linkers αντιστοιχούν γύρω στο 10% και στη Βρετανία το 24%.

Ενδεικτικό της αλλαγής σκηνικού είναι ότι οι επενδυτικές ροές σε προϊόντα ΕΤΡ που είναι συνδεδεμένα με τον πληθωρισμό έφτασαν τα 47 δισ. δολάρια πέρυσι σύμφωνα με την BlackRock, ποσό που αντιστοιχεί στο σύνολο των εισροών την πενταετία 2015-2020.

Τα τοπ 15 trading desks παγκοσμίως είχαν έσοδα 2,3 δισ. δολάρια από το trading των προϊόντων αυτών, υψηλό δεκαετίας και ποσό διπλάσιο των εσόδων του 2019, σύμφωνα με τη Vali Analytics.

H αύξηση αποδίδεται στα swaps με τα hedge funds να ποντάρουν στην κατεύθυνση του πληθωρισμού και τα μηνιαία στοιχεία ενώ τα ασφαλιστικά ταμεία και οι ασφαλιστικές να χρησιμοποιούν τα swaps για να χετζάρουν την έκθεση τους στον πληθωρισμό.