Ο παροδικός πληθωρισμός και τα ρεκόρ στις ΗΠΑ

Ο παροδικός πληθωρισμός και τα ρεκόρ στις ΗΠΑ

Με δεδομένη την αγάπη των Aμερικανών για τις υπερβολές, η παρούσα χρονική συγκυρία είναι παράδεισος για αυτούς. Οι μετοχικές αγορές οργιάζουν εδώ και καιρό, ώστε κάθε νέο εντυπωσιακό ρεκόρ αφήνει πλέον αδιάφορους τους επενδυτές που συνήθισαν να ζουν σε ένα ονειρικό περιβάλλον.

Σε αυτόν τον καταιγισμό ιστορικών υψηλών επιπέδων, προστίθενται μέρα με τη μέρα οι εξαιρετικές επιδόσεις των εισηγμένων εταιρειών, που συνεπικουρούν της μεστής ανόδου. O Δείκτης των blue chips καλύπτει εξάλλου το 80% της συνολικής κεφαλαιοποίησης, όντας το καλύτερο αποτύπωμα στην υπερμεγέθυνση της αμερικανικής οικονομίας.

Ακόμα πιο εντυπωσιακός παραμένει ο τρόπος που η τόσο έντονη ανοδική τάση ξεδιπλώνεται, καθώς παρατηρείται ίσως η πιο συμπαγής κίνηση στη σύγχρονη ιστορία των χρηματιστηρίων, με τα ανοδικά σερί να είναι συνεχώς στο επίκεντρο (τρέχον σερί 5/5, 7/8, με 15/20 ανοδικές συνεδριάσεις και 7/7 ανοδικούς μήνες).

S&P 500

Σε όλο αυτό το εξαίσιο ανοδικό οικοδόμημα, η μοναδική παράμετρος που θα μπορούσε να επιδράσει σημαντικά αρνητικά είναι οι συνεχιζόμενες πληθωριστικές πιέσεις που παρατηρούνται στην εγχώρια οικονομία. Να επισημανθεί ότι εδώ και καιρό, ο πληθωρισμός βρίσκεται σε επικίνδυνα επίπεδα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο πληθωρισμός με την ευρεία έννοια είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο και με μέτριο παρεμβατισμό η εκάστοτε κεντρική τράπεζα μπορεί να τον χαλιναγωγήσει.

Ειδικότερα για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα, εκείνη θεωρείται η πλέον ικανή να προβαίνει σε τέτοιες ενέργειες, με τα αποτελέσματα να την επιβεβαιώνουν, αν και η απόψεις διίστανται λόγω πρότερων κρίσεων που η ίδια προκάλεσε. Η νομισματική σχολή της τελευταίας 20ετίας είναι βεβαίως το σημαντικότερο προπύργιο.

Στην παρούσα φάση, η Fed δια στόματος Πάουελ έχει εκφράσει μια εναλλακτική προσέγγιση δικαιολογώντας την επιτηδευμένη καθυστέρηση να αυξήσει τα επιτόκια. Η επιχειρηματολογία εδράζει στο γεγονός ότι οι αυξημένες τιμές σήμερα είναι απότοκο της κεκτημένης ταχύτητας με την οποία ανήλθαν στους μήνες μετά την καταβαράθρωση τους λόγω της πανδημίας.

Με άλλα λόγια, η πανδημία οδήγησε σε κατάρρευση των τιμών, και η ανάρρωση προκάλεσε αύξησή τους πέραν του ορίου που ήταν προ πανδημίας. Εξάλλου, αυτό επιβεβαιώνεται και από τη συμπεριφορά των κυριότερων πληθωριστικών πηγών που μέσα σε 14-16 μήνες ξαναέπιασαν επίπεδα που «έχτιζαν» πολλά έτη.

Αυτό ονομάστηκε παροδικός πληθωρισμός (transitory) και πλέον έχει πάρει τη θέση του στην οικονομική ιστορία. Ο Πρόεδρος της Fed εικάζει ότι αυτός «θα παρέλθει», ήτοι θα απορροφηθεί από την πλευρά της επικείμενης συνολικής προσφοράς λόγω της αυξητικής τάσης των θέσεων εργασίας (μείωση στα ποσοστά), με την απορρόφηση από την πλευρά των πολλαπλασιαστικών φαινομένων να είναι αρκούντως ικανοποιητική.

Μάλιστα, η πρόσφατη προβληματική της "απαίτησης" των ΗΠΑ ο OPEC+ να αποφασίσει αύξηση παραγωγής (άρα αύξηση προσφοράς) επιβεβαιώνει την παραπάνω πεποίθηση.

Το στοίχημα του Πάουελ είναι μεγάλο, διότι εφόσον το εγχείρημα πετύχει και ο πληθωρισμός θα απομακρυνθεί, εκείνος θα πάρει τα εύσημα μένοντας στην ιστορία ως ένας μοναδικός Πρόεδρος της Fed και οι αγορές ενδέχεται να συνεχίσουν δυναμικά.

Απεναντίας, εφόσον η Fed καθυστερήσει κι άλλο και ο πληθωρισμός επιμείνει ποσοτικά και χρονικά, ίσως τα εργαλεία της Fed να μην είναι αρκετά πλέον και οι αγορές θα καταρρεύσουν συμπαρασύροντας και το ονειρικό περιβάλλον της Wall Street.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.