Ο κορονοϊός προελαύνει διεθνώς - Ανοικτό το σενάριο πανδημίας

Ο κορονοϊός προελαύνει διεθνώς - Ανοικτό το σενάριο πανδημίας

Με τέσσερις επιπλέον χώρες συν την Ελλάδα ο κορονοϊός έχει κάνει πλέον την εμφάνισή του συνολικά σε 37 χώρες εκτός Κίνας, κάνοντας κανονική προέλαση σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισημαίνει πως η κατάσταση βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο συναγερμού, παρόλα αυτά, ακόμη και τώρα, πολλά κράτη με κρούσματα στο εσωτερικό τους, δεν διαθέτουν στον Οργανισμό τα απαιτούμενα στοιχεία προκειμένου να τους παρασχεθεί η ανάλογη βοήθεια.

Και τονίζει πως αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο δεδομένο, καθώς ο στόχος είναι να περιοριστεί ο ιός σε χώρες που μπορούν να τον διαχειριστούν, ώστε να μην φτάσει σε κράτη με αδύναμα συστήματα υγείας, οπότε η επιδημία μεταβληθεί σε πανδημία.

Το ενδεχόμενο της πανδημίας δε, παραμένει ισχυρό, καθώς όλα τα σενάρια είναι στο τραπέζι, από την επιτυχία του περιορισμού και της ύφεσης, μέχρι την πανδημία που θα σημαίνει αύξηση των σοβαρών περιστατικών και των θανάτων και ανεξέλεγκτη μετάδοση στην κοινωνία.

Για πρώτη φορά χθες, τα νέα κρούσματα εκτός Κίνας ήταν περισσότερα από αυτά μέσα στην Κίνα, προκαλώντας παγκόσμια ανησυχία, αν και οι επιτελείς του ΠΟΥ επισημαίνουν ότι ακόμη, ο ιός μπορεί να περιοριστεί.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Οργανισμού, διεθνώς το σύνολο των κρουσμάτων έφτασαν τα 81.109, εκ των οποίων τα 871 είναι χθεσινά. Στην Κίνα, τα κρούσματα έφτασαν τις 78.191 άτομα (412 νέα) και οι θάνατοι τους 2718 εκ των οποίων οι 52 χθες.

Εκτός Κίνας, υπάρχουν 2918 περιστατικά (459 νέα) σε 37 χώρες και 43 θάνατοι, εκ των οποίων οι 9 χθες. Στις τέσσερις καινούριες χώρες που προστέθηκαν στη λίστα, περιλαμβάνονται η Αλγερία, η Αυστρία, η Κροατία και η Ελβετία.

Πώς εξαπλώνεται ο ιός

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ δρ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγιέσους, επεσήμανε πως παρά τη διεθνή επέκταση του ιού, εντούτοις 14 χώρες έχουν να αναφέρουν νέο κρούσμα για πάνω από μια εβδομάδα και άλλες 9 δεν έχουν αναφέρει νέο κρούσμα επί δεκαπενθήμερο. Αυτό δεν σημαίνει ότι νέα περιστατικά δεν μπορούν να εμφανιστούν ξανά στις χώρες αυτές, αλλά ότι τα αρχικά περιστατικά έχουν περιοριστεί.

Τώρα σε ότι αφορά τα νέα διεθνή κρούσματα, τα περιστατικά της Ιταλίας σχετίζονται με τη διασπορά σε Αλγερία, Αυστρία, Κροατία, Γερμανία, Ισπανία και Ελβετία.

Τα κρούσματα του Ιράν με τα νέα περιστατικά σε Μπαχρέιν, Ιράκ, Κουβέιτ και Ομάν.

Ανησυχητική είναι επίσης και η αύξηση των κρουσμάτων στην Κορέα.

Σενάρια πανδημίας

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ δρ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγιέσους, ενημερώνοντας τις διπλωματικές αντιπροσωπείες των κρατών - μελών του ΠΟΥ στη Γενεύη, επεσήμανε ότι ο κόσμος βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δημόσιας υγείας διεθνούς ενδιαφέροντος.

"Προς το παρόν, δεν παρατηρείται συνεχής και εντατική μετάδοση του ιού στην κοινωνία, ούτε έχουν αυξηθεί παράμετροι όπως η σοβαρή νόσηση ή οι θάνατοι μεγάλης κλίμακας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Κίνα έχει λιγότερες από 80.000 περιπτώσεις σε πληθυσμό 1,4 δισ. ανθρώπων. Στον υπόλοιπο κόσμο, υπάρχουν 2.790 περιπτώσεις, σε πληθυσμό 6.3 δισ. ανθρώπων.

Δεν υποβαθμίζω τη σοβαρότητα της κατάστασης ή τις πιθανότητες να γίνει μια πανδημία, διότι αυτό το δυναμικό υπάρχει.

Κάθε σενάριο είναι ακόμα στο τραπέζι", είπε ο δρ Γκεμπρεγιέσους και τόνισε: "Όλες οι χώρες, είτε έχουν περιπτώσεις είτε όχι, πρέπει να προετοιμαστούν για πιθανή πανδημία.

Κάθε χώρα πρέπει να είναι έτοιμη να εντοπίσει τα περιστατικά νωρίς, να απομονώσει τους ασθενείς, να ανιχνεύσει τις επαφές, να παράσχει ποιοτική κλινική φροντίδα, να προλάβει την ενδονοσοκομειακή μετάδοση και να εμποδίσει την διασπορά του ιού μέσα στην κοινωνία".

Οι προτεραιότητες στην πανδημία

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, υπάρχουν τρεις προτεραιότητες κατά την προετοιμασία για πανδημία:

1. Όλες οι χώρες πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στην προστασία των εργαζομένων στον τομέα της υγείας.

2. Πρέπει να ευαισθητοποιηθούν οι κοινωνικές ομάδες να προστατεύσουν τα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο, όπως οι ηλικιωμένοι και οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα.

3. Πρέπει να προστατευθούν οι πιο ευάλωτες χώρες, κάνοντας τα μέγιστα ώστε να περιοριστεί η επιδημία σε χώρες που μπορούν να τη διαχειριστούν.

Οδηγίες επιχειρησιακού προγραμματισμού

Για να υποστηρίξει τις χώρες, ο ΠΟΥ έχει δημοσιεύσει κατευθυντήριες γραμμές επιχειρησιακού προγραμματισμού για να υποστηρίξει την ετοιμότητα και την αντίδραση των χωρών.

Αυτές οι οδηγίες παρέχουν έναν οδηγό, βήμα προς βήμα, με συγκεκριμένες δράσεις που βασίζονται σε οκτώ πυλώνες:

1. Συντονισμός, προγραμματισμός και παρακολούθηση σε επίπεδο χωρών,·

2. Επικοινωνία κινδύνου και συμμετοχή κοινωνικών ομάδων,

3. Επιτήρηση, ομάδες ταχείας αντίδρασης και διερεύνηση περιστατικών,

4. Σημεία εισόδου,

5. Εθνικά εργαστήρια,

6. Πρόληψη και έλεγχος της λοίμωξης,

7. Διαχείριση ασθενών, και

8. Επιχειρησιακή υποστήριξη και υλικοτεχνική επάρκεια.

Οι κατευθυντήριες γραμμές περιλαμβάνουν επίσης βασικούς δείκτες επιδόσεων και τους εκτιμώμενους πόρους που απαιτούνται για την προετοιμασία και την ανταπόκριση σε μια ομάδα μέχρι και 100 περιστατικών. Οι επιχειρησιακές οδηγίες, συμπληρώνονται και από τεχνικές οδηγίες ανά τομέα, διαθέσιμες στον ιστότοπο του ΠΟΥ.