Ο Καναδάς απειλεί με αντίποινα τις ΗΠΑ για την επαναφορά των δασμών

Ο Καναδάς απειλεί με αντίποινα τις ΗΠΑ για την επαναφορά των δασμών

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες την εκ νέου επιβολή δασμών ύψους 10% στις εισαγωγές αλουμινίου από τον Καναδά για προστατεύσει την αμερικανική βιομηχανία, προκαλώντας τις αντιδράσεις της Οτάβα και του Εμπορικού Επιμελητηρίου των ΗΠΑ.

Ο Καναδάς δήλωσε ότι έχει την πρόθεση να λάβει αντίστοιχα αντίμετρα, καθώς η ένταση ανάμεσα στις δύο – παραδοσιακά συμμαχικές – χώρες οξύνεται, μερικές μόλις εβδομάδες αφότου τέθηκε σε ισχύ η νέα εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ, Μεξικού και Καναδά.

Μιλώντας σε εργαζόμενους σε ένα εργοστάσιο της εταιρείας Whirlpool στο Οχάιο, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος είπε ότι οι δασμοί ήταν απαραίτητοι ώστε να προστατευθεί η αμερικανική βιομηχανία αλουμινίου, επειδή οι Καναδοί παραγωγοί δεν τήρησαν τη δέσμευσή που είχαν αναλάβει, να μην πλημμυρίσουν δηλαδή την αγορά των ΗΠΑ με φτηνότερο καναδικό αλουμίνιο.

Το Οχάιο είναι κρίσιμη πολιτεία, στην οποία ο Τραμ είχε κερδίσει το 2016, και η κίνησή του αυτή ερμηνεύεται από πολλούς ως απόπειρα να κερδίσει την ψήφο των εργατών εκεί, τη στιγμή που βλέπει τον αντίπαλό του, Τζο Μπάιντεν, να προηγείται στις δημοσκοπήσεις.

Ωστόσο, σε μια πρώτη αντίδραση, το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ σημείωσε ότι η απόφαση να επιβληθούν ξανά δασμοί στα καναδικά προϊόντα αλουμινίου θα αυξήσει το κόστος για τους Αμερικανούς κατασκευαστές.

Η αντιπρόεδρος της καναδικής κυβέρνησης Κρίστια Φρίλαντ δήλωσε ότι οι δασμοί θα πλήξουν ακόμη περισσότερο τους εργαζόμενους και τις οικονομίες των δύο χωρών, που ήδη δοκιμάζονται εξαιτίας του αντίκτυπου της πανδημίας του κορονοϊού, τονίζοντας ότι « ο Καναδάς έχει την πρόθεση να επιβάλλει γρήγορα αντίμετρα ίσης αξίας». Τα μέτρα αυτά αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα το απόγευμα (18:00 ώρα Ελλάδας).

Ο Τραμπ είχε επιβάλει για πρώτη φορά δασμούς στο εισαγόμενο καναδικό αλουμίνιο και στον εισαγόμενο καναδικό χάλυβα το 2018.