Ο φιλελεύθερος δήμαρχος της Βουδαπέστης αντίπαλος του Ορμπάν για την πρωθυπουργία

Ο φιλελεύθερος δήμαρχος της Βουδαπέστης αντίπαλος του Ορμπάν για την πρωθυπουργία

Ο Γκέργκελι Καρατσόνι, ο φιλελεύθερος  δήμαρχος της Βουδαπέστης ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του για την πρωθυπουργία απέναντι στον ισχυρό άνδρα της χώρας Βίκτορ Ορμπάν ο οποίος έχει θέσει σε κίνδυνο ελευθερίες και ατομικά δικαιώματα στην Ουγγαρία. 

«Θα θέσω για υποψηφιότητα στις προκριματικές εκλογές» δήλωσε ο 45χρονος Καρατσόνι ο οποίος το 2019 κατάφερε ένα σημαντικό πλήγμα στον Ορμπάν κερδίζοντας τον δήμο της Βουδαπέστης.

Δημοσιεύοντας ένα μήνυμα βίντεο από το χωριό του, 270 χιλιόμετρα (170 μίλια) από τη Βουδαπέστη, ο δήμαρχος ανέφερε τα εξής: «Η πατρίδα μου είναι διχασμένη και αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα. Στις μέρες μας, η αντιπροσωπευτική δημοκρατία έχει να αντιμετωπίσει σοβαρές προκλήσεις σε όλο τον κόσμο. Μερικοί πιστεύουν ότι αν η αντιπροσωπευτική δημοκρατία έχει προβλήματα, πρέπει να επιλέγουμε αυταρχικούς ηγέτες που αντί για σένα, να σου λένε αυτοί τι έχεις ανάγκη και να σε προστατεύουν από τον κίνδυνο».

Τον περασμένο Δεκέμβριο, έξι ουγγρικά κόμματα της αντιπολίτευσης ανακοίνωσαν ότι θα συμμετάσχουν σε κοινή λίστα ενόψει των κοινοβουλευτικών εκλογών του 2022 σε μια προσπάθεια να εκθρονιστεί το κυβερνών κόμμα Fidesz του πρωθυπουργού Ορμπάν.

Στη συμμαχία αυτή μετέχουν κόμματα από όλο το ιδεολογικό φάσμα, από το  αριστερό Δημοκρατικό Συνασπισμό ως το δεξιό Jobbik και το φιλελεύθερο Momentum. 

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας έχει δεχθεί κριτική από διεθνείς οργανώσεις και ΜΚΟ για αυτό που χαρακτηρίζεται ως «δημοκρατική οπισθοδρόμηση», κατηγορία την οποία οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης έχουν αρνηθεί. 

Στην Ουγγαρία παρατηρείται μια αυξανόμενη κόπωση και διάθεση πολιτικής αλλαγής. Πολλοί πολίτες έχουν κουραστεί από τη διακυβέρνηση Όρμπαν και τα διαδοχικά σκάνδαλα διαφθοράς, στα οποία εμπλέκονται μέλη του κυβερνώντος κόμματος αλλά και συγγενείς του Ούγγρου πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις υπάρχουν καλές πιθανότητες για επικράτηση της ενωμένης αντιπολίτευσης έναντι του Fidesz στις επόμενες εκλογές του 2022.