Ο Έλον Μασκ φέρνει τη νέα εποχή του ίντερνετ με τη Starlink

Ο Έλον Μασκ φέρνει τη νέα εποχή του ίντερνετ με τη Starlink

Η αλήθεια είναι ότι από τον Έλον Μασκ τα περιμένεις όλα. Είναι η προσωποποίηση του Game Changing. Πρώτα με το Paypal άνοιξε τον ασκό του Αίολου στα συστήματα πληρωμών. Αφού απλούστευσε τη διαδικασία και την ασφάλισε από τους κυβερνοκινδύνους έδωσε τεράστια ώθηση στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Μετά ήρθε με την Tesla να απειλήσει το κατεστημένο στην αυτοκινητοβιομηχανία παράγοντας οχήματα που ανταγωνίζονται σε όλους τους τομείς αυτά με τους κινητήρες εσωτερικής καύσης. Παράλληλα με την τεχνογνωσία που απέκτησε στις μπαταρίες έδωσε τη δυνατότητα σε κάθε σπίτι να παράξει και να αποθηκεύσει ηλιακή ενεργεία αναστατώνοντας τα ενεργειακά δίκτυα (Grid).

Στο τελευταίο project του (Neuralink) βρέθηκε να τοποθετεί τσιπάκια στον ανθρώπινο εγκέφαλο βοηθώντας τη λειτουργία του κάτι πολύ χρήσιμο σε παραπληγικούς και άλλους έχοντες εγκεφαλικές και νευρολογικές δυσλειτουργίες.

Είμαι σίγουρος ότι διαθέτει πολλά σχεδία στο συρτάρι που θα τα βγάζει κάθε τόσο και θα μας αλλάζουν τη ζωή. Μην με ρωτήσετε αν θα είναι για το καλύτερο ή το χειρότερο γιατί δεν ξέρω να σας απαντήσω.

Με αυτό το άρθρο όμως θα σταθώ στην εταιρεία του Starlink η οποία σκοπεύει να αναπτύξει σε πρώτη φάση 12.000 δορυφόρους χαμηλής τροχιάς (LEO) γύρω από τη Γη καλύπτοντας σχεδόν όλη την επιφάνεια της παρέχοντας ίντερνετ υψηλών ταχυτήτων. Έχει λοιπόν ήδη βάλει σε τροχιά περίπου τους 1.000 από αυτούς μέσω της άλλης εταιρίας του Space X που θέλει να μας μεταφέρει στον Άρη και στους άλλους πλανήτες. Βλέπετε έχοντας αναπτύξει τη δική του τεχνολογία επαναφοράς και προσγείωσης για τους πυραύλους που εκτοξεύει μειώνει δραστικά το κόστος χρήσης τους.

Αλλά πρώτα ας δούμε τι συμβαίνει στο διάστημα ώστε να μπορέσουμε να αξιολογήσουμε τις αλλαγές που θα φέρει η πλήρης ανάπτυξη του σχεδίου της StarLink.

Στο διάστημα αυτή την εποχή κυριαρχούν στις τηλεπικοινωνίες οι Γαιοστατικοί δορυφόροι (GEO) που κινούνται σε τροχιά στα 36.000 km. Με τρεις από αυτούς μπορείς να καλύψεις όλη τη Γη. Σε αντίθεση οι (LEO) χαμηλής τροχιάς, κινούνται συνεχώς γύρω από τη Γη σε τροχιές ανάμεσα στα 500 – 2.000 km ύψος. Για να καλύψεις δε όλη την επιφάνεια της Γης χρειάζονται παρά πολλοί.

Το μεγάλο πλεονέκτημα όμως των LEO απέναντι στους GEO είναι το πολύ χαμηλότερο Latency εξαιτίας της σχετικά μικρής τους απόστασης από την επιφάνεια της Γης. Latency ονομάζεται η καθυστέρηση στη μετάδοση ενός πακέτου πληροφορίας που μπορεί να φτάσει και το μισό λεπτό στους Γαιοστατικούς δορυφόρους από τον ένα σταθμό βάσης στον άλλο. Σταθμοί βάσης είναι τα τεράστια πιάτα που χρησιμοποιούν οι Τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, ο ΟΤΕ έχει στις Θερμοπύλες.

Σε αντίθεση το Latency στους Χαμηλής τροχιάς (LEO) μειώνεται δραστικά και στην περίπτωση της Starlink φτάνει κατά μέσο ορό τα 34 msec επίδοση πολύ καλή για δορυφορική υπηρεσία!

Η Starlink υπόσχεται εξαιρετικά υψηλές ταχύτητες από 210 Mbps έως 10 Gbps που σε συνδυασμό με το χαμηλό latency και τη χαμηλή τιμή (99$ τον μηνά) αποκτά τεράστιο ενδιαφέρον όχι μόνο για οικιακή χρήση αλλά και στις επιχειρήσεις.

Θα με ρωτήσετε τώρα ποτέ θα ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του σχηματισμού των δορυφόρων της. Η εταιρεία παράγει αυτήν την εποχή 120 δορυφόρους μηνιαίως. Δεν ξέρω να σας πω ποτέ ακριβώς, όμως ο αστερισμός των δορυφόρων της αναπτύσσεται γρήγορα. Για περισσότερες πληροφορίες σας παραθέτω τον χάρτη κάλυψης της εδώ.

Ήδη η Starlink παρέχει δορυφορικό ίντερνετ στις βόρειες πολιτείες των ΗΠΑ στον νότιο Καναδά και πολύ σύντομα στη Μεγάλη Βρετανία. Με το βασικό εξοπλισμό να στοιχίζει 499$ νομίζω ότι θα αποτελέσει μια εξαιρετική λύση για κατοικίες σε περιοχές που είναι δύσκολη η πρόσβαση των επίγειων τηλεπικοινωνιακών παροχών λόγω της ευκολίας εγκατάστασης του εξοπλισμού και του value for money της υπηρεσίας.

Πέραν όμως της οικιακής χρήσης εκτιμώ ότι κάποια στιγμή θα υπάρξει στόχευση με διαφορετικό εξοπλισμό σε κλάδους της Παγκόσμιας οικονομίας όπως: Σε τομείς που πάσχουν από ταχύτητα, παγκόσμια κάλυψη και υψηλό κόστος σε Bandwidth όπως η Ποντοπόρος Ναυτιλία, τα σκάφη αναψυχής αλλά και η αεροπλοΐα.

Σε εφαρμογές που απαιτείται υψηλή διαθεσιμότητα σε Bandwidth και χαμηλό Latency όπως οι εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) για χρήσεις εκτός Αστικών περιοχών που δεν καλύπτουν τα δίκτυα 4G/5G πχ Αυτόνομη Οδήγηση. Μην ξεχνάμε ότι πακέτα αυτόνομης οδήγησης σκοπεύει να προσφέρει όχι μόνον η Tesla αλλά ολόκληρη η Αυτοκινητοβιομηχανία.

Επίσης, δεν μπορούμε να προβλέψουμε πώς μπορεί να αλλάξει η Παγκόσμια Οικονομική Γεωγραφία από τη στιγμή που θα μπορούν πληθυσμοί σε διάφορες υποανάπτυκτες χώρες της Αφρικής, της Ασίας και άλλου να έχουν πρόσβαση σε φθηνό και επαρκές ίντερνετ λόγω της οικονομίας κλίμακας που θα προκύψει από τη γενικευμένη χρήση της υπηρεσίας.

Η Starlink όμως φαίνεται να έχει και γεωστρατηγική σημασία μιας και πήρε επιδότηση από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ $856 εκατομμυρίων κινητοποιώντας το ενδιαφέρον τόσο της κινέζικης αλλά και της ρωσικής κυβέρνησης που ετοιμάζουν αντίστοιχα εγχειρήματα.

Πέραν αυτού ετοιμάζονται να δημιουργήσουν αστερισμούς οι OneWeb, Amazon και Boeing.

Τώρα τι θα συμβεί σε λίγα χρόνια με τόσες χιλιάδες δορυφόρους στον ουρανό; Λέτε να επιβεβαιωθούν οι Γαλάτες του Αστερίξ που φοβόντουσαν μην πέσει ο Ουρανός στα κεφάλια τους;

*Ο Νίκος Νικολινάκος, είναι CEO της VMS, που εξειδικεύεται στην παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στη Ναυτιλία.