Ο δήμος Πειραιά αλλάζει τα… φώτα

Ο δήμος Πειραιά αλλάζει τα… φώτα

Με «έξυπνα» τηλεδιαχειριζόμενα φωτιστικά, σύγχρονης τεχνολογίας και υψηλής ενεργειακής απόδοσης τύπου LED ο δήμος Πειραιά προχωράει στον εκσυγχρονισμό του φωτισμού σε όλη την πόλη, γεγονός πως όπως ανέφερε ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης ενδέχεται να οδηγήσει και σε μείωση των δημοτικών τελών.

Τα νέα φωτιστικά θα εγκατασταθούν σε δρόμους, πλατείες, άλση και γενικότερα, σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους που υπάγονται στην αρμοδιότητα του δήμου Πειραιά. Το έργο περιλαμβάνει επίσης τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης πλατφόρμας «έξυπνης» τηλε-διαχείρισης του δημοτικού φωτισμού.

Με την υλοποίηση του έργου ο δήμος Πειραιά, θα πετύχει εξοικονόμηση ενέργειας πάνω από 75%, θα εξοικονομήσει πόρους και κυρίως θα αποκαταστήσει τα επίπεδα φωτισμού στην πόλη, ενισχύοντας το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες.

Μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας, ανάδοχος του έργου αναδείχτηκε η Ένωση Εταιρειών  ΟΤΕ – GlobiLED. Το συγκεκριμένο έργο ακολουθεί τα επιτυχημένα ευρωπαϊκά πρότυπα ενεργειακών συμβάσεων ΣΕΑ/ΣΔΙΤ, όπου ο ανάδοχος καλείται να υλοποιήσει την επένδυση με ίδια κεφάλαια  και θα αποπληρώνεται τμηματικά σε βάθος 12ετίας, λαμβάνοντας ένα μέρος της επιτευχθείσας εξοικονόμησης ενέργειας. Παράλληλα, ο ανάδοχος θα είναι υπόχρεος για την 12ετή συντήρηση του δικτύου οδικού φωτισμού.

«Με στρατηγική, όραμα και σχέδιο, προχωράμε σε ένα μεγάλο έργο που είναι η αντικατάσταση όλων των φωτιστικών του Δήμου μας, όπως είχαμε δεσμευτεί απέναντι στους Πειραιώτες. Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά έργα της Δημοτικής μας Αρχής, καθώς λύνουμε οριστικά τα προβλήματα στον οδοφωτισμό για τα επόμενα 12 χρόνια, εξασφαλίζοντας άριστη ποιότητα φωτισμού, χωρίς καμένες λάμπες και ημιφωτισμένες περιοχές» τόνισε ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης.

«Ο Πειραιάς θα είναι πολύ πιο φωτεινός, οι δημότες και οι επισκέπτες μας θα είναι και θα αισθάνονται πολύ πιο ασφαλείς. Παράλληλα, εξοικονομούμε ενέργεια, προστατεύοντας το περιβάλλον, αλλά και πόρους, κάτι το οποίο μας δίνει τη δυνατότητα να εξετάσουμε την περαιτέρω μείωση στα δημοτικά τέλη. Η τεχνολογική αναβάθμιση του δημοτικού φωτισμού εντάσσεται στον συνολικότερο σχεδιασμό μας για την μετατροπή του Πειραιά σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη, καθώς έχουμε δρομολογήσει την ανάπτυξη και άλλων ‘’έξυπνων’’ υπηρεσιών, που θα διευκολύνουν και θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των Πειραιωτών» υπογράμμισε.