Ο D. Trump αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ

Ο D. Trump αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Donald Trump ανακοίνωσε όπως αναμενόταν ότι αποφάσισε τη μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ που αναγνώρισε ως «την πρωτεύουσα του Ισραήλ».

Αψηφώντας μάλιστα τις έντονες αντιδράσεις που προέκυψαν στην πληροφορία ότι θα προχωρήσει σε αυτή την κίνηση και τις προειδοποιήσεις ότι θα πυροδοτήσει κλιμάκωση των προβλημάτων στην περιοχή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επέμεινε ότι στόχος του είναι να προωθήσει την Ειρήνη και τόνισε ότι δεν αλλάζει τίποτα στη στάση των ΗΠΑ όσο αφορά τα «διαφιλονικούμενα» ζητήματα όπως τα σύνορα. 

Δεν μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα επαναλαμβάνοντας τις ίδιες αποτυχημένες στρατηγικές του παρελθόντος, τόνισε και πρόσθεσε ότι η καθυστέρηση της αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας δεν βοήθησε στην επίτευξη ειρήνης.

Στην ομιλία του, αφού έκανε μια ιστορική αναδρομή στην ίδρυση του Ισραήλ και την πολιτική που ακολούθησαν οι προκάτοχοί του, ο D. Trump επισήμανε ότι η Ιερουσαλήμ είναι σήμερα η έδρα της σύγχρονης κυβέρνησης του Ισραήλ, η έδρα του κοινοβουλίου και του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Πρόσθεσε ότι αμερικανοί αξιωματούχοι συναντούν ομόλογούς τους στην Ιερουσαλήμ όταν επισκέπτονται το Ισραήλ και ανέφερε για την αναγνώριση της ως πρωτεύουσα του κράτους ότι «πρόεδροι των ΗΠΑ το είχαν τάξει αλλά δεν το έκαναν, σήμερα εγώ το κάνω». 

Ο Trump τόνισε ταυτόχρονα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν βαθιά δεσμευμένες στην προσπάθεια για τη διευκόλυνση μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, αποδεκτής τόσο από τους Ισραηλινούς όσο και από τους Παλαιστίνιους. Επιπλέον ενημέρωσε ότι ο αντιπρόεδρος Mike Pence θα πραγματοποιήσει περιοδεία σε χώρες της Μέσης Ανατολής «εντός των επόμενων ημερών».

«Δεν είναι τίποτα περισσότερο από αυτό που έπρεπε να γίνει», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, κάνοντας γνωστό ότι έχει ήδη δοθεί η εντολή στο State Department να ξεκινήσει αμέσως τις διαδικασίες για τη μεταφορά της αμερικανική πρεσβείας στην πόλη και επισημαίνοντας ότι «με τη σημερινή ενέργεια επιβεβαιώνω τη δέσμευσή μας για ειρήνη στην περιοχή».

Mετά την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, ζήτησε να υπάρξει «ηρεμία» και να επικρατήσουν οι «μετριοπαθείς φωνές» επί εκείνων που κηρύσσουν το μίσος.

Ζήτησε επίσης «αμοιβαία κατανόηση και σεβασμό», ενώ τόνισε ξανά ότι με την απόφασή του δεν παίρνει θέση σε ζητήματα που αφορούν το τελικό καθεστώς και ειδικά όσον αφορά στο επίμαχο θέμα των συνόρων.

«Ο Θεός να ευλογεί το Ισραήλ, τους Παλαιστίνιους και τις Ηνωμένες Πολιτείες», κατέληξε στην ομιλία του.