Ο «Αρχηγός» που ξεφορτώνει βεβιασμένα μετοχές στη Wall Street

Ο «Αρχηγός» που ξεφορτώνει βεβιασμένα μετοχές στη Wall Street

Σε μια έντονα ανοδική, ήσυχη ημέρα στη Wall Street, με τους δείκτες να κλείνουν στα υψηλά τους, μια μικρή αναστάτωση έβαλε πολλούς σε σκέψη. Φαίνεται πως η καθίζηση των ViacomCBS και Discovery, οι οποίες υπέστησαν απώλειες κατά -26% και -27% αντίστοιχα, οφειλόταν σε ρευστοποιήσεις από μεγάλους επενδυτικούς οίκους. Είναι ιδιαίτερα νωρίς και οι φήμες τρέχουν γρηγορότερα από τα γεγονότα, ωστόσο οι μέχρι τώρα πληροφορίες, φωτογραφίζουν το Archegos Capital Management (ACM).

Το συγκεκριμένο fund επενδύει κυρίως σε μετοχές, χρησιμοποιώντας σημαντική μόχλευση. Πολύ απλά αυτό σημαίνει ότι η αξία των επενδυμένων κεφαλαίων είναι πολλαπλάσια των πραγματικών. Αν επιβεβαιωθεί αυτό που έχει διαρρεύσει, το ACM διαχειρίζεται 15 δισεκατομμύρια δολάρια και οι θέσεις του ανέρχονται σε $80δισ!

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, οι αθρόες μαζικές πωλήσεις πυροδοτήθηκαν όταν δεν εκπληρώθηκαν οι υποχρεώσεις κάλυψης περιθωρίου ασφάλισης. Όπως αναφέρει το IPO Edge, που πρώτο έβγαλε την είδηση, οι Goldman Sachs και Morgan Stanley, έβγαλαν στην αγορά πακέτα, πριν ακόμα την έναρξη της συνεδρίασης. Υπογραμμίστηκε πως η αρχική αναγκαστική ρευστοποίηση ίσως να μη συνδέεται υποχρεωτικά με τις δύο αυτές επενδυτικές τράπεζες.

Οι δυσκολίες έχουν ξεκινήσει νωρίτερα μες την εβδομάδα, όταν οι παραπάνω εταιρείες κατέγραψαν τα υψηλά τους και ακολούθησε βίαιη πτώση. Όπως γράφουν και οι FT, η υπερβολικά μοχλευμένη θέση μάλλον φανέρωσε την έκθεση του ACM και ακολούθως την οικονομική δυσχέρεια να υποστηρίξει τις θέσεις του. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι το μέγεθος των πωλήσεων προκαλεί το ερώτημα αν υπάρχουν και άλλα hedge fund ή family offices που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση.

Ο ιδρυτής του Archegos, Bill Hwang, συγκαταλέγεται στους απογόνους (tiger cub) του φημισμένου Tiger Fund του θρυλικού J. Robertson. Όπως διαβάζουμε στο Institutional Investor, τρεις από τους πιο πετυχημένους διαχειριστές κεφαλαίων για τη χρονιά που έφυγε ανήκουν στην κληρονομιά του Tiger Fund. Αρκετά οικονομικά site προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με την εταιρεία, χωρίς αποτέλεσμα, ενώ η ιστοσελίδα τους είναι κατεβασμένη…

Εκτός των προαναφερθέντων, εκτεταμένες πωλήσεις παρατηρήθηκαν και σε αρκετές τεχνολογικές μετοχές, κυρίως κινεζικά ADR εισηγμένων στο Nasdaq καθώς και μετοχών που ανήκουν στην κατηγορία των ΜΜΕ. Σύμφωνα με πηγές του Business Insider, οι ρευστοποιήσεις ανέρχονται στο εξωφρενικό ύψος του $19 δισ!

Οι δύο τράπεζες, κάνοντας χρήση της τεράστιας πελατειακής τους βάση και εκμεταλλευόμενες τη θετική συγκυρία των αγορών, κατάφεραν να ρευστοποιήσουν αριστοτεχνικά μια τεράστια θέση. Αρκεί να σκεφτούμε ότι ο κύριος όγκος εκτελέστηκε σε 5 μεγάλα πακέτα εντολών, σύμφωνα με τους FT  Μένει να μάθουμε στη συνέχεια αν έχουμε λήξη συναγερμού ή θα δημιουργηθούν αναζωπυρώσεις.