Ο ανεξέλεγκτος λαϊκισμός του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ανεξέλεγκτος λαϊκισμός του ΣΥΡΙΖΑ

Το γαρ πολύ της θλίψεως των αναιμικών ποσοστών, εξαχρειώνει τον λαϊκισμό.  

Δεν ξέραμε πριν τη φωτιά στις Μυκήνες πόση αρχαιοφιλία είχε καταχωνιασμένη μέσα του ο  ΣΥΡΙΖΑ - ένας χώρος που εκ παραδόσεως αντιμετώπιζε κάθε αναφορά στην αρχαία μας κληρονομιά ως εθνικιστική αρχαιοπληξία. Ξάφνου είδαμε να κλαίνε συντετριμμένοι και να εκσφενδονίζουν κραυγαλέα οργή, όχι μόνο τα trolls στο διαδίκτυο, αλλά και τα στελέχη του κόμματος σε δηλώσεις, η Αυγή με πρωτοσέλιδό της, και ακόμη ο ίδιος ο Τσίπρας.

Η αρχή της φρενήρους προπαγανδιστικής εκμετάλλευσης της φωτιάς των Μυκηνών έγινε με την κυκλοφορία της fake φωτογραφίας της Πύλης των Λεόντων. Η Πύλη έχει μαυρίσει από την καταχνιά των χρόνων που έχει κατασταλάξει πάνω της, αλλά παρουσιάστηκε ως μαυρισμένη από τον καπνό της πυρκαγιάς. 

Ωιμέ! Στην εντεταλμένη αγανάκτηση των trolls ήρθε κι έδεσε ο ενδημικός λαϊκισμός των social media που τροφοδότησε την αγανάκτηση του απλού πολίτη. Τον έπιασε άφατος πόνος για την αρχαία πολιτιστική μας κληρονομιά που γίνεται στάχτη και κουρνιαχτός και έπνιξε τον πόνο του με κατάρες για τους υπεύθυνους. Την ίδια στιγμή, όποιος έλεγε ότι καίγονται ξερόχορτα στα πέριξ του χώρου και ότι δεν κινδύνευσε ο χώρος, ήταν ύποπτος ως υποτακτικός του Μητσοτάκη και ίσως οπαδός των ανθελληνικών κύκλων των… Σοφών της Σιών.  

Πρόσφατα με το παρανάλωμα της Παναγίας των  Παρισίων οι Γάλλοι πολίτες πονούσαν με το θέαμα, δάκρυζαν και προσεύχονταν συλλογικά. Δεν έριχναν κατάρες ούτε η αντιπολίτευση το έκανε θέμα πολέμου της κεντρικής πολιτικής σκηνής, εξαπολύοντας κεραυνούς κατά της κεντρικής εξουσίας.  

Ο  ΣΥΡΙΖΑ το βρήκε - και αυτό-  προνομιακό  πεδίο αντιπολίτευσης. Η Αυγή κυκλοφόρησε  με πρωτοσέλιδο  «Αιδώς Αργείοι» και υποσημειώσεις  που έκαναν λόγο για ανυπαρξία μέτρων ασφαλείας (που προφανώς… είχε εγκαταστήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα  4,5 χρόνια και κάποιοι τα…ξήλωσαν). 

Η Γραμματέας της Κ.Ο. Ολγα Γεροβασίλη ανακάλυψε «κυβερνητικήν ύβριν απέναντι στην ιστορία, στη νοημοσύνη των πολιτών, την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος και των ΜΜΕ». 

Ο Πολάκης φώναζε στη Μενδώνη αν δεν ντρέπεται και δεν κοκκινίζει και ανακύκλωνε στο Facebook αναρτήσεις που υποστήριζαν ότι «Εγινε κάρβουνο ο αρχαιολογικός χώρος των Μυκηνών και η παγκοσμίως γνωστή Πύλη των Λεόντων»! 

Και η κορωνίδα ήταν ο Τσίπρας που ανήρτησε σχόλιο για τη «πρωτοφανή  καταστροφή» όπως έγραψε. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αρνείται να αναλάβει την ευθύνη της και καταφεύγει ξανά στην παραποίηση της πραγματικότητας» και κατέληξε : «λίγη ντροπή δεν θα έβλαπτε».

Δεν ενδιαφέρει την στήλη να επιδοθεί σε συμψηφισμούς πυρκαγιών και άλλωστε δεν υπάρχουν συμψηφισμοί. Όντως η Λίνα Μενδώνη  ως μη πολιτικός, παρουσίασε άκομψα, χωρίς λειασμένο λόγο την κατάσταση, αλλά είπε την αλήθεια: «Το πολύ – πολύ αυτό που θα βλέπουν  οι  επισκέπτες τις αμέσως  επόμενες ημέρες θα είναι λίγο μαύρο στο χώμα».  Ετσι είναι, η  Πύλη των Λεόντων έμεινε άθικτη γιατί είχε προϋπάρξει  αποψίλωση. Αλλά στο δημόσιο βίο κυοφορείται ο υπόκωφος εκβιασμός : Αν πεις την αλήθεια, αν εκφραστείς με κοινή λογική, είσαι φωνή υπόπτων σκοπιμοτήτων.  

Σαφώς είναι - όχι απλώς δικαίωμα αλλά και - υποχρέωση του ΣΥΡΙΖΑ να ασκεί έλεγχο στα κυβερνητικά πεπραγμένα. Το πρόβλημα που αναδύεται είναι ο τρόπος που το κάνει. Οι φράσεις εχθροπάθειας που χρησιμοποιεί. Ασκεί μια αντιπολίτευση η οποία εγείρει μίσος και τροφοδοτεί μια αδικαιολόγητη οργή, μια μανιχαϊστική νοοτροπία καλών και κακών.

Και επειδή πρόσφατα κυβέρνησαν : Είναι δυνατό να καταγγέλλουν την όποια κυβέρνηση για έλλειψη μέτρων προστασίας; Πότε και πόσα εγκατέστησαν οι ίδιοι στον χώρο; Και κυρίως: Είναι δυνατόν ο Τσίπρας - Πρωθυπουργός ων - που παρίστανε ότι δεν γνώριζε πως υπάρχουν νεκροί στο Μάτι και δεν έχει απευθύνει ακόμη ένα «συγγνώμη», να εγκαλεί άλλους για έλλειψη ντροπής, για τη φωτιά πέριξ του αρχαιολογικού χώρου, που όντως είναι άσχημο θέαμα, αλλά χωρίς άλλες επιπτώσεις ;

Και δεν είναι μόνο οι Μυκήνες. Χθες ο Τσίπρας με ανάρτηση στο Facebook μιλάει για δόγμα συλλογικής ενοχοποίησης εκ μέρους της ΝΔ. Και εξηγεί: «Ακούμε ότι η έλλειψη  ατομικής ευθύνης των νέων βρίσκεται  πίσω από την αύξηση των κρουσμάτων» ( σ.σ. Συγνώμη Πρόεδρε, αλλά την συνάθροιση των νέων ως μία εκ των βασικών αιτιών αύξησης των κρουσμάτων, την αναφέρουν οι επιστήμονες  επιδημιολόγοι στα κανάλια).

Καταλήγει δε με την κορωνίδα: Στην Ελλάδα της Δεξιάς, αν είσαι νέος φταις. Αν είναι άνεργος φταις. Αν είσαι μαθήτρια φταις. Αν είσαι εργαζόμενη φταις. Αν είσαι εκπαιδευτικός φταις». Τέτοια ευτελής λαϊκίστικη θωπεία !  

Δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα από έναν ανεξέλεγκτο λαϊκισμό δημιουργεί ψευδή συνείδηση στους οπαδούς του. Αυτό με την σειρά του δημιουργεί θυμωμένες «συνειδήσεις» στα social media. Δεν γνωρίζουμε ακόμη ποια επίδραση έχουν στη γνώμη των μη φανατικών οπαδών του. Θα το  δείξουν οι δημοσκοπήσεις.

Πάντως τέτοιοι αφορισμοί σίγουρα δεν μπορούν να ανήκουν σε ένα κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης που φιλοδοξεί να επανέλθει στην εξουσία, γιατί του αφαιρούν «βάρος». Ούτε καν σε ένα αριστερό κόμμα. Ταιριάζουν μόνο σε πνευματικούς διαδόχους του Περόν.