Ο Αμπίι Αχμέντ ο νικητής του Νόμπελ Ειρήνης 2019

Ο Αμπίι Αχμέντ ο νικητής του Νόμπελ Ειρήνης 2019

Ανακοινώθηκε ο φετινός νικητής για το Βραβείο Νόμπελ, που τιμάται για την προσφορά του στην προώθηση της παγκόσμιας ειρήνης. Το βραβείο έλαβε ο 41χρονος πρωθυπουργός της Αιθιοπίας, Άμπι Άχμεντ, ο άνθρωπος που σταμάτησε τον πόλεμο μεταξύ Αιθιοπίας και Ερυθραίας.

Ο Αιθίοπας πρωθυπουργός Άμπι Άχμεντ, ήταν σύμφωνα με τις στοιχηματικές εταιρίες το δεύτερο φαβορί, πίσω από τη Γκρέτα Τούνμπεργκ.

Η Αιθιοπία και η Ερυθραία, μακρόχρονοι εχθροί που ενεπλάκησαν σε συνοριακό πόλεμο το 1998-2000 αποκατέστησαν τις σχέσεις τους τον Ιούλιο του 2018 έπειτα από χρόνια εχθρότητας.

Το βραβείο, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο εννέα εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (περίπου 900.000 δολάρια), θα απονεμηθεί στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου.

Μεταξύ των 304 υποψηφίων, αλλά και των φαβορί, βρίσκονταν, ο πρώην Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, και η 16χρονη Γκρέτα Τούνμπεργκ.

Το βραβείο κερδίζει κάθε χρόνο το άτομο ή ο οργανισμός που είχε τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην προώθηση της παγκόσμιας ειρήνης. Οι 304 υποψηφιότητες αποτελούνταν από 219 προσωπικότητες και 85 οργανισμούς.