7ος χρόνος, ημέρα 2177η
Κυριακή, 17 Οκτωβρίου 2021

Νταβούτογλου κατά Ερντογάν για ελληνοτουρκικά

Νταβούτογλου κατά Ερντογάν για ελληνοτουρκικά

Σαφή θέση απέναντι στην πολιτική της έντασης που ακολουθεί ο Ταγίπ Ερντογάν την ανατολική Μεσόγειο πήρε ο πρώην πρωθυπουργός του, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος προειδοποίησε ότι η Τουρκία διακινδυνεύει μια στρατιωτική σύγκρουση επειδή εκτιμά περισσότερο την ισχύ από τη διπλωματία.

Ο κ. Νταβούτογλου, που παραχώρησε συνέντευξη στο Reuters, την πρώτη δεκαετία της εξουσίας του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν είχε υποστηρίξει μια λιγότερο συγκρουσιακή πολιτική, ενώ αποχώρησε πέρυσι από το κυβερνών Κόμμα AK του προέδρου για να ιδρύσει το αντίπαλο Κόμμα Γκελετσέκ (Μέλλον). Όπως επισημαίνει το πρακτορείο, η θέση του ήταν «μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες» και είχε καθορίσει τις πρώτες επαφές του Ερντογάν με την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Ο Νταβούτογλου επέκρινε την κλίση προς τον αυταρχισμό που διαβλέπει στη νέα εκτελεστική προεδρία την οποία έχει αποκτήσει η χώρα και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χειρίσθηκε αδέξια μια σειρά από προκλήσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται η οικονομία, το ξέσπασμα του κορονοϊού και οι αυξανόμενες εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα, υποστήριξε μεν ότι η Άγκυρα έχει πραγματικά παράπονα σχετικά με τις ελληνικές διεκδικήσεις δεκάδων χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων θάλασσας μέχρι τη μεσογειακή ακτή της Τουρκίας, αλλά υπογράμμισε πως η προσέγγιση του Ερντογάν εμπεριέχει υψηλούς κινδύνους.

«Δυστυχώς η κυβέρνησή μας δεν λειτουργεί όπως πρέπει διπλωματικά», είπε μιλώντας στο Reuters και προειδοποίησε πως, αν τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία προτιμούν «προβολές ισχύος» αντί της διπλωματίας, «ανά πάσα στιγμή μπορεί να ξεσπάσει και να κλιμακωθεί οποιαδήποτε κρίση».

Η Τουρκία θα πρέπει να πει με σαφήνεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση: «ας κάτσουμε γύρω από το τραπέζι και ας συζητήσουμε όλες τις απόψεις'», δήλωσε ο Νταβούτογλου. Θα πρέπει επίσης να καθίσει μαζί με την Ελλάδα για να «συζητήσει όλα τα ζητήματα και να αποκλιμακώσει την ένταση», σημείωσε χαρακτηριστικά.