Νέο ιστορικό ρεκόρ στα ομόλογα, μετά την αναβάθμιση της Fitch

Νέο ιστορικό ρεκόρ στα ομόλογα, μετά την αναβάθμιση της Fitch

Συνεχίζεται ακάθεκτο το ράλι στα ομόλογα, καθώς λόγω της μεγάλης ανησυχίας για την εξάπλωση του κορονοϊού, οι επενδυτές πουλούν μετοχές σε όλες τις αγορές και στρέφονται σε πιο ασφαλή επενδυτικά καταφύγια όπως τα ομόλογα. 

Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων υποχωρούν σε ιστορικά χαμηλά σήμερα, κάτι που πρωτίστως οφείλεται στην αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας την Παρασκευή από τον οίκο Fitch σε ΒΒ από ΒΒ-. Η αναβάθμιση από τον οίκο θεωρείται προπομπός για επόμενες θετικές αξιολογήσεις μέσα στο έτος, ενώ διευκολύνει τη νέα έξοδο του Δημοσίου στις αγορές με την έκδοση νέου 15ετούς ομολόγου άμεσα. 

Το ελληνικό 10ετές έχει υποχωρήσει στο 1,1350% που αποτελεί νέο ιστορικό χαμηλό όλων των εποχών με πτώση άνω του 14%! Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν στο 1,15% στις αρχές του φθινοπώρου του 2019. Μεγάλο ράλι καταγράφεται και στα 5ετή ομόλογα, με την απόδοση του τίτλου να υποχωρεί άνω του 30% και στο 0,321%, επίδοση που επίσης είναι νέο ιστορικό χαμηλό. 

Ο δρόμος λοιπόν για τη νέα έξοδο στις αγορές για την Ελλάδα φαίνεται πως ανοίγει, ενώ το βιβλίο προσφορών αναμένεται να ανοίξει αυτή την εβδομάδα, ίσως και αύριο Τρίτη. Η έκδοση 15ετούς θα έχει ως στόχο να καταδείξει ότι οι ξένοι επενδυτές εμπιστεύονται την Ελλάδα και είναι έτοιμοι να επενδύσουν στο ελληνικό χρέος που ξεπερνάει το δίχτυ προστασίας των μακροπρόθεσμων μέτρων για το χρέος που λήγουν το 2032. Και αυτό γιατί θα είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα μετά το PSI+ βγαίνει στις αγορές με ομόλογο που η λήξη του ξεπερνάει το 2032,  που έχουν οριοθετηθεί τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος.