Νέες εστίες στον πλανήτη - Πάνω από 10 εκατομμύρια τα κρούσματα
Κορονοϊός

Νέες εστίες στον πλανήτη - Πάνω από 10 εκατομμύρια τα κρούσματα

Περισσότερα από 10 εκατομμύρια κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό έχουν καταγραφεί παγκοσμίως, ενώ οι θάνατοι ανέρχονται σχεδόν σε μισό εκατομμύριο σύμφωνα τις τελευταίες καταμετρήσεις.

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 σε όλο τον κόσμο είναι περίπου ο διπλάσιος των πολύ σοβαρών περιπτώσεων γρίπης που καταγράφονται σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Οι εστίες που αναζωπυρώνονται διεθνώς προκαλούν ανησυχία καθώς επανέρχονται σταδιακά τα έκτακτα μέτρα περιορισμού σε αρκετές περιοχές του κόσμου, όπου σημειώνονται τοπικές εξάρσεις.

ΗΠΑ

Δίχως «φρένο» εξελίσσεται η διασπορά του κορονοϊού στις ΗΠΑ, όπου την Παρασκευή καταγράφηκαν ακόμη 40.870 κρούσματα της COVID-19. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό επιβεβαιωμένων περιστατικών σε διάστημα 24 ωρών από την αρχή της υγειονομικής κρίσης.

Πλέον, ο μέχρι στιγμής αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια, ενώ την ίδια ώρα, τα θύματα της πανδημίας αριθμούν σε 127.640. Άλλωστε, οι ΗΠΑ διατηρούν τους υψηλότερους αριθμούν κρουσμάτων και νεκρών σ' όλο τον κόσμο.

Ήδη πολιτείες των ΗΠΑ, όπως το Τέξας, επαναφέρουν τα μέτρα, ενώ αύξηση των κρουσμάτων καταγράφεται στις Πολιτείες της Αλαμπάμα, της Αριζόνα, της Καλιφόρνια, της Φλόριντα, του Αϊντάχο, του Μισισσίπη, του Μισούρι, της Νεβάδα, της Οκλαχόμα, της Νότιας Καρολίνας και του Ουαϊόμινγκ.

Ευρώπη

Παράλληλα μέτρα έχουν παρθεί εκ νέου τοπικά στην Ιταλία (Νάπολη, Μπολόνια), την Πορτογαλία (συνοικίες της Λισαβόνας) και τη Γερμανία (περιοχές της Βόρειας Ρηνανίας).

Στην Ιταλία, μετά τα κρούσματα σε κωμόπολη της Νάπολης, νέα εστία μετάδοσης του κορονοϊού έχει προκύψει στην Μπολόνια, στην έδρα ιταλικής εταιρίας ταχείας παράδοσης δεμάτων και αλληλογραφίας. Συνολικά, διαγνώσθηκαν θετικοί στον ιό εξήντα τέσσερις άνθρωποι, εκ των οποίων σαράντα επτά είναι εργαζόμενοι της εταιρίας και οι υπόλοιποι δεκαεπτά συγγενείς και φίλοι τους.

Στη Γερμανία, έξι κρατίδια επιβάλλουν πλέον περιορισμούς για τους προερχόμενους από τις περιοχές της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, στις οποίες εντοπίζονται νέες εστίες κορονοϊού. Μετά τη Βαυαρία, την Κάτω Σαξονία και το Μεκλεμβούργο-Πομερανία, η Βάδη-Βυρτεμβέργη, το Σλέσβιγκ-Χολστάιν και η Ρηνανία-Παλατινάτο αποκλείουν τους τουρίστες οι οποίοι προέρχονται από τις περιοχές Γκίτερσλοχ και Βάρεντορφ, όπου τις τελευταίες ημέρες σημειώνεται έξαρση κρουσμάτων του κορονοϊού.

Είναι ενδεικτικό ότι η Βάδη-Βυρτεμβέργη δεν επιτρέπει στους κατοίκους των δύο περιοχών να διανυκτερεύσουν στο κρατίδιο, ενώ οι αρχές της Ρηνανίας-Παλατινάτου επιβάλλουν από σήμερα 14ήμερη καραντίνα σε όποιον έρχεται από τις ίδιες περιοχές.

Η Γαλλία ανακοίνωσε περισσότερα από 1.500 νέα κρούσματα της νόσου Covid-19, μια πρωτοφανής αύξηση από τις 30 Μαΐου, την ώρα που ο αριθμός των θανάτων από επιπλοκές του νέου κορονοϊού κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση εδώ και 3 ημέρες.

Οι γαλλικές υγειονομικές αρχές γνωστοποίησαν σε μια ανακοίνωση πως το σύνολο των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 1.588, ένας πολύ υψηλότερος αριθμός σε σύγκριση με τον ημερήσιο μέσο όρο των 498 τις τελευταίες επτά ημέρες και τον μέσο όρο των 430 κρουσμάτων από τις αρχές Ιουνίου.

Οι αρχές της Τσεχικής Δημοκρατίας ανακοίνωσαν την Παρασκευή 168 νέα κρούσματα κορωνοϊού, τη μεγαλύτερη αύξηση σε μία ημέρα των περιπτώσεων SARS-CoV-2 από τις αρχές του Απριλίου, ενώ αρχίζει η δίμηνη περίοδος καλοκαιρινών διακοπών στη χώρα.

Επίσης χθες ήταν η τέταρτη ημέρα από τις τελευταίες δέκα μέρες κατά την οποία αυξήθηκαν σε μια μέρα τα κρούσματα σε πάνω από 100.

Αυστραλία

Παράλληλα, η πολιτεία Βικτόρια της Αυστραλίας κατέγραψε 41 νέα κρούσματα κορονοϊού, τον διπλάσιο ημερήσιο αριθμό από αυτόν που είχε πριν από μια εβδομάδα, και αγωνίζεται να θέσει υπό έλεγχο την επιδημία, την ώρα που η χώρα συνεχίζει να χαλαρώνει τους περιορισμούς κοινωνικής αποστασιοποίησης. Η Βικτόρια, η δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πολιτεία βρίσκεται στην 11η ημέρα που καταγράφει διψήφιο αριθμό νέων κρουσμάτων, τα περισσότερα από τα οποία συνδέονται με γνωστά κρούσματα σε προάστια της Μελβούρνης, σύμφωνα με υγειονομικούς αξιωματούχους. Στην Βικτόρια έχουν διαγνωστεί τα 204 από τα περίπου 270 ενεργά κρούσματα στην Αυστραλία.

Στη Νέα Νότια Ουαλία, την πολυπληθέστερη πολιτεία της Αυστραλίας, καταγράφηκαν 6 νέα κρούσματα και οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αυτοί που επιστρέφουν από το εξωτερικό οι οποίοι αρνούνται να υποβληθούν σε εξετάσεις θα παραμένουν σε υποχρεωτική καραντίνα για επιπλέον 10 μέρες.

Ασία

Η Ινδονησία ανακοίνωσε την μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού μετά τη διάγνωση σε ένα 24ωρο 1.385 νέων κρουσμάτων με τα οποία ανέρχεται ο συνολικός αριθμός τους σε 52.812. Στη χώρα καταγράφηκαν επίσης 37 νέοι θάνατοι που σχετίζονται με την νόσο που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, με τους οποίους ο συνολικός αριθμός τους ανεβαίνει σε 2.720.

Ο αριθμός των κρουσμάτων νέου κορονοϊού στην Ινδία ξεπέρασε τα 500.000 όπως ανακοίνωσε σήμερα η ινδική κυβέρνηση, ενώ σε ένα 24ωρο καταγράφηκε ένας αριθμός ρεκόρ νέων κρουσμάτων, τα οποία ήταν περίπου 18.500.

Στην Ινδία έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα συνολικά 15.685 θάνατοι. Η επιδημία δεν έχει φτάσει ακόμη στην κορύφωσή της στη χώρα αυτή, σύμφωνα με επιδημιολόγους, και αυτή αναμένεται σε εβδομάδες, ενώ το όριο του ενός εκατομμυρίου κρουσμάτων SARS-CoV-2 πιστεύεται ότι θα ξεπεραστεί κατά τη διάρκεια του Ιουλίου.

Λατινική Αμερική

Η Βραζιλία θρηνεί το θάνατο άλλων 990 ανθρώπων από τον κορονοΐό το τελευταίο 24ωρο, ενώ 46.860 είναι τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας. Ο απολογισμός της έφθασε έτσι τους 55.961 νεκρούς, ενώ το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό ανέρχεται πλέον — επισήμως — σε 1.274.974.

Το υπουργείο Υγείας της Χιλής ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε ακόμη 165 θανάτους εξαιτίας του κορονοϊου και 4.296 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον απολογισμό της πανδημίας στη χώρα της Λατινικής Αμερικής να φθάνει έτσι τους 5.068 νεκρούς επί συνόλου 263.360 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.

Την ίδια ώρα, στο Μεξικό, οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν 719 νέους θανάτους και 5.441 νέα κρούσματα, με τη συνολική καταμέτρηση να φθάνει τους 25.779 νεκρούς και τα 208.392 περιστατικά.

Μάλιστα, στελέχη της κυβέρνησης τονίζουν ότι ο πραγματικός αριθμός των μολύνσεων ενδεχομένως είναι πολύ υψηλότερος.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Αργεντινής, Αλμπέρτο Φερνάντες, προανήγγειλε την επιβολή αυστηρών μέτρων περιορισμού στην πρωτεύουσα Μπουένος Άιρες, από την 1η έως τη 17η Ιουλίου, με στόχο την αναχαίτιση της διασποράς του ιού. Από την αρχή της κρίσης, η Αργεντινή έχει καταγράψει 52.44 κρούσματα, καθώς και 1.167 θανάτους.