Νέες επιθέσεις μέχρι και την τελευταία στιγμή στο Αφγανιστάν - Αποχώρησαν οι Αμερικανοί

Νέες επιθέσεις μέχρι και την τελευταία στιγμή στο Αφγανιστάν - Αποχώρησαν οι Αμερικανοί

Όσο κι αν ο Τζο Μπάιντεν διατείνεται πως έγινε ό,τι έπρεπε να γίνει στη διαδικασία αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, η αστραπιαία προέλαση των Ταλιμπάν δεν αναμενόταν από τον Λευκό Οίκο. Η νέα κατάσταση, όπου έπρεπε να οργανωθεί μία γιγάντια αερογέφυρα εντός ολίγων ημερών, ενώ επικρατούσαν χαοτικές συνθήκες στην Καμπούλ, είχε αλυσιδωτές αντιδράσεις στον αμερικανικό σχεδιασμό.

Μετά από τη θεαματική κατάρρευση του αφγανικού στρατού, οι Ηνωμένες Πολιτείες έπρεπε να οργανώσουν ουσιαστικά από την αρχή το σχέδιο ασφάλειας. Παράλληλα, ήταν άγνωστο που έχει καταλήξει ο εξοπλισμός αυτού του τεράστιου μεγέθους στρατεύματος, ενώ η αποφυλάκιση πρώην τζιχαντιστών από τις φυλακές σήμαινε πως υπήρχαν στελέχη που μπορούσαν να δραστηριοποιηθούν σε επιθέσεις. Ο σχεδιασμός περιλάμβανε μέχρι και προετοιμασία για επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον του αεροδρομίου ή των αεροσκαφών που μετέφεραν επιβάτες. Χαρακτηριστικό είναι πως η αντιπυραυλική άμυνα των Ηνωμένων Πολιτειών κατάφερε χθες Δευτέρα να αναχαιτίσει πυραύλους που εκτοξεύθηκαν εναντίον του αεροδρομίου. Λίγες ώρες μετά, ο επικεφαλής της κεντρικής διοίκησης των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων από τη χώρα.

«Το τελευταίο C-17 απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Καμπούλ στις 19.29 (22.29 ώρα Ελλάδας) της 30ης Αυγούστου» είπε ο Μακένζι στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Μολονότι οι στρατιωτικές εκκενώσεις τελείωσαν, συνεχίζεται η διπλωματική αποστολή για να διασφαλίσουμε ότι περισσότεροι Αμερικανοί πολίτες και οι επιλέξιμοι Αφγανοί θα μπορέσουν να φύγουν», πρόσθεσε. Όπως διευκρίνισε, οι Αμερικανοί που παραμένουν στο Αφγανιστάν είναι λίγες εκατοντάδες.

Τις προηγούμενες ημέρες, με αεροσκάφη των ΗΠΑ και των συμμάχων τους απομακρύνθηκαν περισσότεροι από 123.000 πολίτες από τη χώρα.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, μόλις ανακοινώθηκε η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων ακούστηκαν πυροβολισμοί στην Καμπούλ. Δημοσιογράφοι που βρίσκονται στην πόλη άκουσαν πυρά από διάφορα φυλάκια ελέγχου των Ταλιμπάν, καθώς και τους ίδιους να αλληλοσυγχαίρονται.

Την προηγούμενη πάντως εβδομάδα, δεν κατέστη δυνατό να αποφευχθεί η επίθεση αυτοκτονίας του βομβιστή του ISIS-K, με τραγικό αριθμό ανθρώπινων απωλειών. Το χάος στην Καμπούλ ανάγκασε τον Λευκό Οίκο να εντείνει τον συντονισμό του με τους Ταλιμπάν. Η εξτρεμιστική ισλαμιστική οργάνωση βέβαια που οργανώνει το νέο καθεστώς της, δεν θα μπορέσει να ελέγξει το σύνολο της χώρας και θα προσπαθήσει να δώσει τα διαπιστευτήρια της για την εφαρμογή του ισλαμικού νόμου, όσο κι αν ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση στην κοιλάδα του Παντσίρ. Οι ανταγωνιστές είναι αρκετοί, τόσο στο έδαφος, όσο και ιδεολογικά. Το ISIS-K, που ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, αμφισβήτησε άμεσα τις προθέσεις των Ταλιμπάν να εφαρμόσουν τη Σαρία με πραγματική πίστη στο Αφγανιστάν, αφού η χώρα «τους προσφέρθηκε στο πιάτο» από τους Αμερικανούς. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι μαχητές του ISIS-K ανέρχονται στους 2.500 περίπου στο Αφγανιστάν.

Η επιφυλακή στην οποία βρίσκονται οι Αμερικανοί οφείλεται πως οι εξτρεμιστικές οργανώσεις θεωρούν αυτό το διάστημα ως μεγάλη ευκαιρία να επιτύχουν ένα χτύπημα που θα επιτρέπουν να αυτοανακηρυχθούν νικητές απέναντι στους «Χριστιανούς» της Δύσης. Οι επιθέσεις εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, ιδιαίτερα εάν είναι «επιτυχημένες» και πολύνεκρες, θα επιτρέψουν στις τζιχαντιστικές οργανώσεις να καυχιούνται πως εκείνοι ήταν που έδιωξαν τους Αμερικανούς από τη γη που θεωρούν δική τους, κι όχι οι Ταλιμπάν.