Νέες απειλές Ρωσίας: Εξαγωγές τροφίμων μόνο σε «φίλους» μας - Οι ενέργειες της ΕΕ δεν θα μείνουν αναπάντητες

Νέες απειλές Ρωσίας: Εξαγωγές τροφίμων μόνο σε «φίλους» μας - Οι ενέργειες της ΕΕ δεν θα μείνουν αναπάντητες

Για το ενδεχόμενο εξαγωγής τροφίμων και γεωργικών προϊόντων μόνο σε «φίλους» της Ρωσίας προειδοποίησε ο αναπληρωτής γραμματέας του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος στη Ρωσία από το 2008 έως το 2012. Την ίδια στιγμή ο επικεφαλής του τμήματος ευρωπαϊκής συνεργασίας στο ρωσικό ΥΠΕΞ δήλωσε ότι «οι ενέργειες της ΕΕ δεν θα μείνουν αναπάντητες» καθώς και ότι οι κυρώσεις που επέβαλαν οι Βρυξέλλες ήδη επηρεάζουν αρνητικά την καθημερινή ζωή των απλών Ευρωπαίων.

Σύμφωνα με το Reuters, o Μεντβέντεφ προειδοποίησε ότι η Ρωσία, ένας σημαντικός παγκόσμιος εξαγωγέας σιταριού, θα μπορούσε να περιορίσει τις προμήθειες γεωργικών προϊόντων μόνο σε «φιλικές» χώρες, περιγράφοντας «μερικά απλά αλλά σημαντικά σημεία σχετικά με την επισιτιστική ασφάλεια στη Ρωσία».

«Θα προμηθεύουμε τρόφιμα και γεωργικά προϊόντα μόνο στους φίλους μας», ανέφερε ο Μεντβέντεφ σε μήνυμά του στο Telegram. «Ευτυχώς έχουμε πολλά από αυτά και δεν βρίσκονται καθόλου στην Ευρώπη ή τη Βόρεια Αμερική».

Προτεραιότητα στον εφοδιασμό τροφίμων είναι η εσωτερική αγορά της Ρωσίας και ο έλεγχος των τιμών εντός αυτής, συμπλήρωσε ο Μεντβέντεφ, προσθέτοντας ότι οι προμήθειες γεωργικών προϊόντων στους «φίλους» θα πραγματοποιούνται τόσο σε ρούβλια όσο και σε εθνικό τους νόμισμα σε συμφωνημένη αναλογία. Η αναφορά του Μεντβέντεφ έρχεται μετά την πρόσφατη απαίτηση της Ρωσίας από ξένους αγοραστές να πληρώσουν το ρωσικό αέριο σε ρούβλια.

Την ίδια στιγμή ο Νικολάι Κόμπρινετς, επικεφαλής του τμήματος ευρωπαϊκής συνεργασίας στο ρωσικό ΥΠΕΞ, ανέφερε ότι η κυβέρνηση της Ρωσίας δεν έχει πρόθεση να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να τερματίσει τις κυρώσεις που της επέβαλε και έχει επαρκή «περιθώρια ασφαλείας», σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA. «Η ΕΕ δεν είναι το κέντρο του σύμπαντος», είπε

Παράλληλα σημείωσε ότι η κυβέρνηση της Ρωσίας θα ανταποδώσει τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καλεί τα 27 κράτη μέλη της να συνειδητοποιήσουν ότι η αναμέτρηση με τη Μόσχα δεν είναι προς το συμφέρον της.

«Οι ενέργειες της ΕΕ δεν θα μείνουν αναπάντητες (...). Οι ανεύθυνες κυρώσεις που επέβαλαν οι Βρυξέλλες ήδη επηρεάζουν αρνητικά την καθημερινή ζωή των απλών Ευρωπαίων», είπε στο πρακτορείο ο Νικολάι Κόμπρινετς, ανώτερος αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.