Νέα σύσκεψη Μητσοτάκη με ηγέτες του Νότου - Μέρκελ - Μακρόν
Κορυφώνονται οι ζυμώσεις στη Σύνοδο Κορυφής

Νέα σύσκεψη Μητσοτάκη με ηγέτες του Νότου - Μέρκελ - Μακρόν

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι μαραθώνιες διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες, προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα και βγει «λευκός καπνός» για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ μετά από τρεις ημέρες Συνόδου Κορυφής, με τη σημερινή συνεδρίαση της ολομέλειας να αναμένεται να ξεκινήσει στις 7 η ώρα έπειτα από διαδοχικές αναβολές.

Σε νέα σύσκεψη συμμετείχε προ ολίγου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν και τους Πρωθυπουργούς της Ιταλίας Κόντε, της Ισπανίας, Σάντσεθ και της Πορτογαλίας, Κόστα.

Πρόκειται για την τελευταία από μια σειρά διαβουλεύσεων που έγιναν τις τελευταίες ώρες. Σημειώνεται ότι Κυρ. Μητσοτάκης έχει συμμετάσχει σε συσκέψεις με αυτή τη σύνθεση που έχουν διαρκέσει πάνω από 10 ώρες από χθες το βράδυ, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός των χωρών του Νότου.

Επίσης, συμμετείχε ενεργά αυτό το τετραήμερο στην Ολομέλεια αλλά και σε πολλές συσκέψεις στο περιθώριο της Συνόδου όχι μόνο με τις χώρες του Νότου αλλά και στις ευρύτερες διαβουλεύσεις με τους λεγόμενους «φειδωλούς». Κύκλοι της κυβέρνησης τονίζουν σε αυτό το πλαίσιο ότι «η Ελλάδα έχοντας ανακτήσει την αξιοπιστία της σε ευρωπαϊκό επίπεδο και με το αυξημένο κύρος του Πρωθυπουργού, διαδραματίζει ενεργό και ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση των εξελίξεων».

Σε όσα έχουν γίνει έως τώρα γνωστά γύρω από τις διαβουλεύσεις της Συνόδου, η τελευταία πρόταση που κατατέθηκε για το Ταμείο Ανάκαμψης προβλέπει ότι το συνολικό ποσό διατηρηθεί μεν στα 750 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά οι επιχορηγήσεις θα ανέρχονται στα 390 δισ. και τα υπόλοιπα 360 δισ. θα δοθούν με τη μορφή δανείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γαλλία και η Γερμανία άσκησαν πιέσεις ώστε το ποσό να παραμείνει γύρω στα 400 δισεκατομμύρια ευρώ. «Πλέον υπάρχει πεδίο συμφωνίας», είχε σχολιάσει ευρωπαϊκή πηγή.

«Χθες το βράδυ μετά από μακρές διαπραγματεύσεις, επεξεργαστήκαμε ένα πλαίσιο για πιθανή συμφωνία. Αυτό είναι ένα βήμα προς τα εμπρός και δίνει την ελπίδα ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία σήμερα, ή τουλάχιστον είναι δυνατή μια συμφωνία» δήλωσε σήμερα προσερχόμενη στη Σύνοδο η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με την γερμανίδα Καγκελάριο, η αρχική πρόταση που προέβλεπε τις επιχορηγήσεις στα 500 δισ. ευρώ, την οποία υπέβαλε η ίδια και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τον Μάιο «ώθησε τα πράγματα για ένα πραγματικά ουσιαστικό πρόγραμμα σε αυτή την εξαιρετική κατάσταση». Όπως σημείωσε, «αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ήταν δυνατόν να συμφωνηθεί ένα σημαντικό ποσοστό των επιχορηγήσεων» μεταξύ των ηγετών της ΕΕ».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε από την πλευρά του και ο γάλλος πρόεδρος Εμ. Μακρόν, ο οποίος προσερχόμενος δήλωσε ότι «υπάρχουν οι ελπίδες για μία συμβιβαστική λύση, αλλά παραμένω επιφυλακτικός ως προς το αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής». «Υπήρξαν στιγμές έντασης, αλλά τα πράγματα προχώρησαν και ένας συμβιβασμός είναι πιθανός», είπε, προσθέτοντας ότι «αρχίζω την σημερινή ημέρα με μεγάλη αποφασιστικότητα ώστε να καταγραφεί πρόοδος στην σύνοδο».

Υπενθυμίζεται ότι χωρίς συμφωνία κατέληξαν χτες οι ολονύχτιες διαπραγματεύσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ, με τον εκπρόσωπο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, να ενημερώνει στις επτά παρά 10 το πρωί ( ώρα Βρυξελλών), ότι «μετά από ένα μακρύ διάλειμμα» οι 27 ηγέτες επιστρέφουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Το αρχικό σχέδιο, το οποίο είχαν χαρακτηρίσει απαράδεκτο οι λεγόμενες «φειδωλές» χώρες (Ολλανδία, Αυστρία, Σουηδία, Δανία και Φινλανδία), προέβλεπε το ότι ποσό των επιχορηγήσεων που θα μπορούσαν να λάβουν οι χώρες μέλη να ανέρχεται σε 500 δισεκατομμύρια ευρώ.