Νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές με επανέκδοση 10ετούς ομολόγου

Νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές με επανέκδοση 10ετούς ομολόγου

Νέα έξοδο στις αγορές θα πραγματοποιήσει η Ελλάδα, καθώς Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους προχωρά στην επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου που είχε εκδοθεί στις αρχές του έτους και έχει ωρίμανση στις 18 Ιουνίου 2031.

Ειδικότερα, o ΟΔΔΗΧ ανέθεσε σε BNP Paribas, Deutsche Bank, Goldman Sachs, ΗSBC, JP Morgan και Nomura να λειτουργήσουν ως ανάδοχοι της έκδοσης, ενώ κατά πάσα πιθανότητα το βιβλίο προσφορών θα ανοίξει αύριο, Τετάρτη με κουπόνι 0,75%.

Πρόκειται για την τέταρτη έξοδο στις αγορές που πραγματοποιεί η χώρα εντός του 2021, επιχειρώντας να αξιοποιήσει τις ευνοϊκές συνθήκες με την υποχώρηση των spreads στο χαμηλότερο επίπεδό τους από το 2008.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Μαΐου ο ΟΔΔΗΧ είχε προχωρήσει στην έκδοση 5ετούς ομολόγου, αντλώντας περίπου 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο κοντά στο 0,2%, ενώ στις αρχές του 2021 είχαν πραγματοποιηθεί δύο δημοπρασίες ομολόγων και είχαν αντληθεί 3,5 δισ. (με επιτόκιο 0,807%) από την έκδοση 10ετούς ομολόγου και 2,5 δισ. ευρώ (με επιτόκιο 1,956%) από την έκδοση 30ετούς ομολόγου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στην έκδοσή του 10ετούς τον Ιανουάριο είχε σημειωθεί ιστορικό χαμηλό απόδοσης με το τελικό επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 0,807%, ενώ η επενδυτική κοσμοσυρροή ήταν τέτοιας έντασης ώστε οι προσφορές έφτασαν τα 29 δισ. ευρώ, σχεδόν δέκα φορές πάνω από την αρχική ζήτηση.