«Να μείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας» - Πώς κλείστηκε η συνομιλία Μητσοτάκη-Ερντογάν

«Να μείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας» - Πώς κλείστηκε η συνομιλία Μητσοτάκη-Ερντογάν

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν είχε σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού αλλά και τις προσπάθειες αντιμετώπισής τους, καθώς και για ζητήματα που συνδέονται με το άνοιγμα των συνόρων και την αποκατάσταση των τουριστικών ροών.

Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Ερντογάν συμφώνησαν να διατηρήσουν ανοικτούς τους διμερείς διαύλους επικοινωνίας.

Αυτή ήταν η πρώτη επικοινωνία ανάμεσα στους δύο ηγέτες μετά από πολλούς μήνες και πρόκειται για μία επικοινωνία ανάμεσα στους δύο ηγέτες που «σπάει τον πάγο» προκειμένου να αποκατασταθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας στο ανώτατο επίπεδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το έδαφος για την απευθείας επικοινωνία των δύο ηγετών, προετοίμασαν η διευθύντρια του γραφείου του πρωθυπουργού και ο Ιμπραήμ Καλίν εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας.

Οι δύο ηγέτες δεν εισήλθαν σε θέματα υψηλής πολιτικής, συμφώνησαν ωστόσο ότι η ένταση έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα και χρειάζεται αποκατάσταση των διαύλων επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι κ.κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν συμφώνησαν πως η ένταση δεν μπορεί να αποκλιμακωθεί αν οι δύο πλευρές δεν συνομιλούν. Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως από την ελληνική πλευρά αναφέρθηκε ότι «διπλωματία και συνεννόηση με σπασμένους διαύλους επικοινωνίας δεν μπορεί να υπάρξει. Η συγκυρία επιβάλει τη συνεννόηση σε ζητήματα χαμηλής πολιτικής. Αυτή όμως δεν συνεπάγεται σε καμία περίπτωση εκπτώσεις στα εθνικά συμφέροντα της χώρας».

Στην επικοινωνία Μητσοτάκη - Ερντογάν, κυριάρχησαν θέματα όπως ο κορονοϊός και ο τουρισμός, κάτι που ενδιαφέρει πολύ και τις δύο χώρες. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες η Ελλάδα βλέπει θετικά το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί η Τουρκία στη λίστα των ασφαλών τρίτων χωρών εάν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, ενώ δεν αποκλείεται νέα επικοινωνία των δύο πλευρών το επόμενο διάστημα.