Να αρχίσει από Δευτέρα ένα σταδιακό άνοιγμα - Δεν έχει νόημα αυτό το lockdown
Μ. Παγώνη

Να αρχίσει από Δευτέρα ένα σταδιακό άνοιγμα - Δεν έχει νόημα αυτό το lockdown

Το lockdown, όπως ισχύει σήμερα, δεν έχει νόημα, υποστήριξε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, η οποία διατύπωσε επίσης την άποψη ότι πρέπει από τη Δευτέρα να ξεκινήσει ένα σταδιακό άνοιγμα.

Η κ. Παγώνη τόνισε, μιλώντας στο OPEN, ότι «την ερχόμενη Παρασκευή πρέπει να δοθούν εισηγήσεις από την επιτροπή στην κυβέρνηση. Να ξεκινήσουν να ανοίγουν σχολεία και καταστήματα, με τον τρόπο που έχουν πει. Δεν είπαμε να ανοίξουν καταστήματα και να μπουν όλοι».

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ πρόσθεσε επίσης ότι «δεν έχει νόημα να συνεχίσουμε έτσι. Δεν είναι πιο λογικό να ανοίξει η εστίαση, ένα ζαχαροπλαστείο με εξωτερικούς χώρους, με μάσκες και αποστάσεις, από το να κάθονται στα παγκάκια ο ένας δίπλα στον άλλον; Για να τηρηθούν και τα μέτρα», τονίζοντας πως δεν βλέπει κανένα λόγο να πρέπει να είναι 15-20 άνθρωποι γύρω από ένα παγκάκι με ένα καφέ στο χέρι και να μην ανοίγουν σιγά-σιγά τα καφέ και τα καφενεία.

Μια τέτοια απόφαση, ωστόσο θα πρέπει να ληφθεί μόνο αν η επιδημιολογική εικόνα το επιτρέπει: «Προς θεού, αν οι παράμετροι είναι πολλοί υψηλές, δεν θα μπορεί κανείς να πάρει τέτοια ευθύνη. Όμως ήδη υπάρχει μια σταθερότητα, και πλέον θα υπάρχει μείωση».

Λάθος η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18.00 

Η κ. Παγώνη, υποστήριξε επίσης ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 6, «ειδικά για το Σάββατο ήταν λάθος. Έπρεπε για τα σούπερ μάρκετ να είναι μέχρι τις 21:00 ή τις 22:00 για να μην υπάρχουν ουρές και να κινείται πιο άνετα ο κόσμος».

Η κ. Παγώνη μίλησε επίσης για τη χρήση διπλής μάσκας τονίζοντας ότι υπάρχει σύγχυση στον κόσμο: «Δυο μάσκες φοράμε όπου υπάρχει συνωστισμός. Σε νοσοκομεία, λεωφορεία, μετρό και σούπερ μάρκετ. Όταν περπατάς στη Μεσογείων δεν φοράς δυο μάσκες. Και όταν λέμε δυο μάσκες εννοούμε μια χειρουργική και από πάνω μια πάνινη που την πλένουμε και τη σιδερώνουμε καθημερινά».

Μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ 

Αναφορικά με τις ΜΕΘ των νοσοκομείων της Αττικής, η κ. Παγώνη ανέφερε ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τις εφημερίες της Κυριακής «οι κλίνες είναι κατειλημμένες κατά 84% σε 259 κρεβάτια ΜΕΘ. Δόθηκαν 40 κλίνες επιπλέον σε Ερυθρό, ΚΑΤ για να καλύψουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα άλλα νοσοκομεία αναφοράς που είναι πλήρη».

Πάντως εμφανίστηκε αισιόδοξη για τη συνέχεια: «πιστεύουμε ότι προς το τέλος της εβδομάδας θα έχουμε μια αποσυμφόρηση. Υπάρχει μεγάλη πίεση και από τους non covid ασθενείς. Με καρκίνους, εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιαγγειακά νοσήματα. Έχουν έρθει στην κανονική ζωή οι άνθρωποι, πρέπει να έρχονται οι ασθενείς όταν έχουν προβλήματα, ανεξάρτητα αν έχουμε την covid-19. Περάσαμε μια πολύ δύσκολη βδομάδα».

Σύμφωνα με την ίδια είναι έτοιμη η μετακίνηση ασθενών non covid να πάνε στις εντατικές των ιδιωτικών νοσοκομείων κάτι το οποίο δεν είναι εύκολο και δεν είναι απλό αλλά αν χρειαστεί θα γίνει ώστε να απελευθερωθούν κλίνες, καθώς και ότι έχουνε δημιουργηθεί κάποιες κλίνες εντατικής στο Αγία Όλγα και αλλού ώστε να υπάρξει ενίσχυση του συστήματος.

Σημείωσε δε ότι τα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής βρίσκονται στο 100% αλλά τα περιφερειακά νοσοκομεία έχουνε πληρότητα στο περίπου 84%, οπότε κάποια περιθώρια υπάρχουν, ενώ τόνισε το ίδιο που λέει συνέχεια ότι θα δούμε την αποσυμπίεση στις εντατικές με «ρυθμούς χελώνας» γιατί οι ασθενείς αυτοί έχουνε πολλές επιπλοκές έχουνε επιλοιμώξεις έχουν υποκείμενα νοσήματα και θα αργήσουν να βγουν από την εντατική.

Και κατέληξε τονίζοντας: «Ασθενείς και συγγενείς είναι πολύ πιεσμένοι. Για αυτό πρέπει να δοθούν εισηγήσεις στην κυβέρνηση από τους ειδικούς την Παρασκευή. Δεν έχει νόημα το κλείσιμο, αυτού του είδους το lockdown. Θα πρέπει λοιπόν να ανοίξουν σχολεία και λιανεμπόριο».

Πρόσθεσε ότι την κούραση και την ψυχική εξόντωση του κόσμου δεν την βλέπει μόνο στο δρόμο αλλά την αντιμετώπιση και σαν γιατρός μέσα στα νοσοκομεία από τους συγγενείς των νοσούντων και από τους ανθρώπους που μπαίνουν και βγαίνουν σε ένα νοσοκομείο έχει δε διαπιστώσει την ψυχική εξόντωση ακόμα και των παιδιών.

Και ζήτησε από όλους να κάνουν υπομονή για χάρη των υγειονομικών για την Τσικνοπέμπτη η οποία είναι 4 Μαρτίου ο καθένας να ψήσει στη βεράντα του ή στον κήπο του να κάνει λίγο ακόμα υπομονή και με την πρόοδο των εμβολιασμών τα καλύτερα έρχονται ήδη ο αντίκτυπος των εμβολιασμών στα νοσοκομεία έχει μειώσει τις ηλικίες των νοσηλευόμενων.