Ν. Σύψας: Η διακοπή των κλινικών μελετών θα πάει πίσω το εμβόλιο

Ν. Σύψας: Η διακοπή των κλινικών μελετών θα πάει πίσω το εμβόλιο

«Καλό νέο» θεωρεί την διακοπή των δοκιμών του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορονοϊού ο Νίκος Σύψας, καθώς το παραπάνω γεγονός καταδεικνύει την τήρηση όλων των απαραίτητων κανόνων για την ασφάλεια της κλινικής μελέτης, ενώ ταυτόχρονα θεωρεί πως η συγκεκριμένη εξέλιξη θα καθυστερήσει την έγκριση και την διάθεση του εμβολίου στην αγορά.

Πιο αναλυτικά, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών τόνισε πως η διακοπή των κλινικών μελετών ασφαλώς θα πάει πίσω τις εξελίξεις, ωστόσο σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα εμβόλιο με αποδεδειγμένη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα ακόμα.

«Ελπίζουμε ότι το εμβόλιο αυτό θα προχωρήσει. Αυτή η εξέλιξη μας πάει λίγο πίσω, σε κάθε περίπτωση όμως δεν πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης Φάσεως 3 πριν από τον Οκτώβριο. Μετά θα ακολουθήσουν οι εγκριτικές διαδικασίες και μετά θα έχουμε το εμβόλιο διαθέσιμο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σύψας.

Σχετικά με την παραγωγή του εμβολίου  που για πρώτη φορά έχει ξεκινήσει χωρίς να έχει πάρει έγκριση, είπε ότι εάν έχει τελικά παρενέργειες «όλη αυτή η παραγωγή θα πάει στον κουβά, θα πεταχτεί» και πως είναι ένα ρίσκο το οποίο έχει πάρει η εταιρία. «Σε κάθε περίπτωση από αυτή την παραγωγή έχει παραγγείλει η ΕΕ κάποιες δόσεις και από αυτές κάποιες θα έρθουν στην Ελλάδα στην καλύτερη περίπτωση από τις αρχές του νέου έτους», σημείωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας.

Παράλληλα, ο κ. Σύψας χαρακτήρισε «καλή εξέλιξη» την διακοπή των κλινικών δοκιμών, καθώς αυτό δείχνει ότι λειτουργούν όλοι οι κανόνες ασφαλείας της κλινικής μελέτης. «Υπάρχουν κάποιες κυβερνήσεις οι οποίες πιέζουν να ''πηδήξουμε'' μερικά κομμάτια (της μελέτης) και ιδίως της ασφάλειας. Αυτό δεν γίνεται. Για εμένα είναι καλό νέο, με καθησυχάζει ότι όλα γίνονται όπως πρέπει», υπογράμμισε ο καθηγητής.

Εν συνεχεία, ο κ. Σύψας εξήγησε ότι αυτή τη στιγμή το εν λόγω εμβόλιο βρίσκεται στη Φάση 3 της μελέτης, δηλαδή χορηγείται σε 30.000 άτομα σε Αμερική, Βραζιλία και Νότιο Αφρική. Κάποιος από τους εθελοντές που συμμετέχουν στη μελέτη εμφάνισε νόσημα, δεν έχει γίνει γνωστό τι είδους, και το ερώτημα είναι «εάν το νόσημα είναι τυχαίο ή αν οφείλεται/σχετίζεται με το εμβόλιο».

Καταλήγοντας, ο καθηγητής τόνισε πως η καθιερωμένη διαδικασία που ακολουθείται σε αυτή την περίπτωση είναι η διακοπή της μελέτης, προκειμένου ένα ειδικό σώμα που την επιτηρεί και το οποίο είναι άσχετο με τους ερευνητές, το Πανεπιστήμιο και την εταιρεία να εξετάσει τα στοιχεία και να αποφανθεί εάν πρόκειται για παρενέργεια του εμβολίου ή όχι.

«Εάν αυτοί οι ειδικοί θεωρήσουν ότι όντως πρόκειται για παρενέργεια μπορεί να σταματήσει και η μελέτη. Αν θεωρήσουν ότι πρόκειται για τυχαίο γεγονός, τότε η μελέτη συνεχίζεται. Από εκεί και πέρα η εταιρεία οφείλει να κάνει εκείνες τις τροποποιήσεις στο εμβόλιο -αν γίνονται-, ώστε να μην εμφανιστεί ξανά αυτή η παρενέργεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.