Ν. Dimitrov (ΠΓΔΜ): Όσο συντομότερα προσκληθούμε στο ΝΑΤΟ, τόσο καλύτερα για την Ελλάδα

Ν. Dimitrov (ΠΓΔΜ): Όσο συντομότερα προσκληθούμε στο ΝΑΤΟ, τόσο καλύτερα για την Ελλάδα

Έτοιμος να διαπραγματευθεί εποικοδομητικά με την Ελλάδα με σκοπό την εξεύρεση μίας λύσης στο ονοματολογικό εμφανίζεται μιλώντας στο «Βήμα» ο Nicola Dimitrov.

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ στη συνέντευξη που παραχώρησε ενόψει της επίσκεψής του στην Αθήν αύριο, Τετάρτη 14 Ιουνίου, και της συνάντησής του με τον Νίκο Κοτζιά εκτιμά ότι η παραμονή της χώρας του εκτός ευρωατλαντικών θεσμών συνέβαλε στην κρίση δημοκρατίας που βίωσαν τα Σκόπια και την οποία σκοπεύει να υπερβεί η νέα μεταρρυθμιστική κυβέρνηση υπό τον Πρωθυπουργό Zoran Zaev.

«Η διαμάχη για την ονομασία κρατάει πολλά χρόνια. Αν και επί της ουσίας διμερής, οι επιπτώσεις της μη επίλυσης μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την περιφερειακή σταθερότητα» σημειώνει ο N. Dimitrov. Και προσθέτει: «Η "Δημοκρατία της Μακεδονίας" έμεινε επί μεγάλο διάστημα στο κενό, παραμένοντας στην αίθουσα αναμονής με τις πόρτες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ κλειδωμένες εξαιτίας του πολιτικού αποκλεισμού που είχε επιβληθεί, σε αντίθεση με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Αυτό, με τη σειρά του, άνοιξε τον δρόμο για μία κρίση δημοκρατίας στη χώρα».

O N. Dimitrov, ο οποίος διετέλεσε στο παρελθόν διαπραγματευτής και μάλιστα στην κρίσιμη περίοδο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι τον Απρίλιο του 2008, δεν παραλείπει να σημειώσει ότι «πρέπει να παραδεχθούμε ότι έχουμε και εμείς το δικό μας μερίδιο στα λάθη». 

«Για την Ελληνική Δημοκρατία, το ερώτημα είναι: τι είδους γείτονα θέλετε να έχετε; Για τη "Δημοκρατία της Μακεδονίας", το ερώτημα είναι: τι είδους γείτονας θέλουμε να είμαστε;» τονίζει χαρακτηριστικά. Σημειώνει δε ότι «όσο συντομότερα προσκληθεί η χώρα μας να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, τόσο καλύτερες θα είναι οι προοπτικές της Ελλάδος να έχει αυτό το κράτος ως γείτονα. Είμαι όμως αισιόδοξος ότι ίσως λάβουμε σύντομα και ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, έπειτα από τόσες θετικές συστάσεις που έχει κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Χθες oι Financial Times αρχικά μετέδωσαν ότι ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ δήλωσε ότι εξετάζεται η αλλαγή της ονομασίας της χώρας, όμως στη συνέχεια το δημοσίευμα τροποποιήθηκε. Στο νεότερο δημοσίευμα ο Υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Nikola Dimitrov, υπογράμμισε ότι η γειτονική χώρα θα προσπαθήσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ κάνοντας χρήση του προσωρινού ονόματος FYROM. Σύμφωνα με αναλυτές ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα άνοιγε την πόρτα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και με την ΕΕ.

Διαβάστε ακόμα:

Tageszeitung: Και όμως η ΠΓΔΜ θα μετονομαστεί