Μπρα ντε φερ Βορρά - Νότου για τους δημοσιονομικούς κανόνες του 2021

Μπρα ντε φερ Βορρά - Νότου για τους δημοσιονομικούς κανόνες του 2021

Με τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών θα προχωρήσουν οι φορο-ελαφρύνσεις που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός αυτό το Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ, τις οποίες ανέλυσε εκ του σύνεγγυς ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας στον Γερμανό ομόλογό του κ. Όλαφ Σολτς και τον υφυπουργό Οικονομικών και εκπρόσωπο της Γερμανίας στο Euro Working Group κ. Jοrg Kukies.

Όλα τα μέτρα είναι απολύτως κοστολογημένα και όπως αναφέρουν πληροφορίες οι Ευρωπαίοι εταίροι μας έχουν συμφωνήσει στις παρεμβάσεις που θα πραγματοποιηθούν το 2021 και θα ισχύσουν μόνο για το έτος αυτό. Επί της ουσίας η βεντάλια των μέτρων που ξεδίπλωσε ο υπουργός Οικονομικών αφορά σε μέτρα τα οποία σχετίζονται με την πανδημία και θα βοηθήσουν τόσο στην επιχειρηματικότητα και την απασχόληση όσο και στην ενίσχυση των νοικοκυριών.

Αν και πρόκειται για άτυπο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών ωστόσο το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο καθώς θα ανοίξει τον δρόμο στα κράτη μέλη για πλήρη δημοσιονομική ελευθερία και τον επόμενο χρόνο. Έτσι η ρήτρα διαφυγής από τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας θα δώσει την δυνατότητα στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου που πλήττονται περισσότερο από τον κορονοϊό να εφαρμόσουν νέα μέτρα αναχαίτισης της πανδημικής κρίσης.

Δεν αποκλείεται πάντως οι χώρες του Βορρά να ζητήσουν νέους κανόνες για το 2021. Συγκεκριμένα ενδεχομένως να ζητήσουν να μην επαναληφθεί η λεγόμενη «ρήτρα διαφυγής» που επιτρέπει την ελεύθερη λήψη δημοσιονομικών μέτρων τα οποία σχετίζονται με την υγειονομική κρίση, αλλά μόνο το πρώτο βήμα δημοσιονομικής ευελιξίας το οποίο ελήφθη τον Μάρτιο του 2020 και επιτρέπει αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί αλλά με γνώμονα το κριτήριο του διαρθρωτικού δημοσιονομικού στόχου. Δηλαδή λαμβάνοντας υπόψη την επίπτωση της ύφεσης στα κρατικά έσοδα και τις αναγκαίες δαπάνες στις οποίες πρέπει να προβεί κάθε κάποιο κράτος.

Η ελληνική κυβέρνηση και οι χώρες του νότου αντιδρούν προφανώς σε μία τέτοια εξέλιξη και είναι εξαιρετικά πιθανό να αναζητηθεί η χρυσή τομή δηλαδή για περιορισμένα δημοσιονομικά μέτρα.

Πάντως για την Ελλάδα το 2021 είναι μία μεταβατική χρονιά και  δεν μπορεί να γίνει  μακροπρόθεσμος σχεδιασμός. Υπό αυτό το πρίσμα, το βάρος θα δοθεί στην ενίσχυση της κατανάλωσης αλλά και στις επιχειρήσεις με κίνητρα να διατηρήσουν το προσωπικό τους και να μην προχωρήσουν σε απολύσεις.

Στην κορυφή της ατζέντας είναι η δραστική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών πιθανότατα κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες  και η περικοπή του ανώτατου πλαφόν υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών από τις 6.500 που είναι σήμερα στις 3.000 ευρώ ή και χαμηλότερα, αλλά και η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης το 2021.

Για τη μείωση της εισφοράς  αλληλεγγύης εξετάζεται η μείωση  κατά 50% για τα εισοδήματα που αποκτούν οι φορολογούμενοι από την 1η Ιανουαρίου 2021 ή η κατάργηση της για όσους έχουν εισοδήματα έως 20.000 ευρώ η 25.000 ευρώ, από 12.000 που ισχύει σήμερα.

Επίσης για το 2021 αναμένεται να διατηρηθεί η μειωμένη προκαταβολή φόρου ώστε να στηριχτούν οι  επιχειρήσεις και οι  ελεύθερους επαγγελματίες. Η μείωση του συντελεστή υπολογισμού της προκαταβολής φόρου από 30% έως και 100% ισοδυναμεί με έμμεση ένεση ρευστότητας 1,5 δισ. ευρώ προς τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας.