Μπορέλ: Ακόμα 500 εκατ. ευρώ για την απόκτηση βαρέως οπλισμού στην Ουκρανία

Μπορέλ: Ακόμα 500 εκατ. ευρώ για την απόκτηση βαρέως οπλισμού στην Ουκρανία

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Τζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες θα παρέχουν επιπλέον 500 εκατομμύρια ευρώ σε στρατιωτική βοήθεια για την προμήθεια βαρέως οπλισμού στην Ουκρανία ενώ προσέθεσε ότι είναι σίγουρος πως τις ερχόμενες μέρες θα επιτευχθεί συμφωνία για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών της G7 στη βόρεια Γερμανία, ο Μπορέλ είπε ότι η στρατιωτική υποστήριξη θα είναι για βαρέα όπλα όπως τανκς και πυροβολικό και θα ανεβάσει τη συνολική βοήθεια της ΕΕ σε περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Μια νέα ώθηση για στρατιωτική υποστήριξη. (Θα είναι) μεγαλύτερη πίεση στη Ρωσία με οικονομικές κυρώσεις και συνέχιση της διεθνούς απομόνωσης και αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης, επισήμανε ο Μπορέλ

Σύμφωνα επίσης με τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Τζοζέπ Μπορέλ είναι σίγουρος πως τις ερχόμενες μέρες θα επιτευχθεί συμφωνία για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Κλεμάν Μπον, είχε δηλώσει ότι μια συμφωνία της ΕΕ για την απαγόρευση των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία πιθανόν να προκύψει αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τον Κλεμάν Μπον.

Η Κομισιόν πρότεινε την περασμένη εβδομάδα το αυστηρότερο μέχρι σήμερα πακέτο κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία, αλλά αρκετές χώρες εναντιώθηκαν σε αυτό ανησυχώντας για τον αντίκτυπο που θα έχει το εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.

Ο Μπορέλ είχε δηλώσει στους Financial Times ότι αν δεν υπήρχε σύντομα επίτευξη συμφωνίας για το θέμα θα το ανέθετε στους Υπουργούς Οικονομικών των χωρών της ΕΕ.