Μπάιντεν: Έπαινοι για τον Αιγύπτιο πρόεδρο Σίσι μετά την εκεχειρία

Μπάιντεν: Έπαινοι για τον Αιγύπτιο πρόεδρο Σίσι μετά την εκεχειρία

Την εκτίμησή του προς τον Αιγύπτιο ηγέτη Αμπντέλ-Φατάχ Αλ Σίσι για το διαμεσολαβητικό του ρόλο και τις ακούραστες προσπάθειές του για την εξασφάλιση εκεχειρίας στο Μεσανατολικό, προκειμένου να επιτευχθεί η ασφάλεια και η ειρήνη σε ολόκληρη την περιοχή, εξέφρασε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατά τη χθεσινή τηλεφωνική τους επικοινωνία, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Αιγυπτιακή προεδρία.

Επρόκειτο για «ισορροπημένες και συνετές κινήσεις» του Αιγυπτίου Προέδρου Αλ Σίσι προς όλες τις πλευρές, υποστήριξαν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Καΐρου.

Σημειώνεται ότι ο εκπρόσωπος της Αιγυπτιακής προεδρίας Πρέσβης Μπάσαμ Ράντι ανέφερε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επιβεβαίωσε επίσης τη φιλοδοξία της χώρας του να ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις με την Αίγυπτο προκειμένου να αντιμετωπίσουν από κοινού τις περιφερειακές προκλήσεις υπό το πρίσμα των προτεραιοτήτων των δύο φιλικών χωρών.

Από την πλευρά του, «ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ-Φατάχ Αλ-Σίσι εξέφρασε την εκτίμησή του στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για τον ρόλο που διαδραμάτισε για να καταστήσει επιτυχή την αιγυπτιακή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Αιγυπτιακής προεδρίας την Παρασκευή, μόνο μία ώρα πριν τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία», ανέφερε η «Αλ Αχράμ».

Σε ισχύ τέθηκε από τις 02:00 τα ξημερώματα της Παρασκευής (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) η συμφωνία για εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, που επιτεύχθηκε με μεσολάβηση της Αιγύπτου. Στο Ισραήλ δεν ήχησαν σειρήνες της αεράμυνας τουλάχιστον τα πρώτα λεπτά αφότου τέθηκε σε εφαρμογή η συμφωνία αυτή, που θεωρητικά βάζει τέλος σε 10 ημέρες πολυαίμακτων εχθροπραξιών.