Μπάιντεν: Δύσκολο να επιτευχθεί συλλογική ανοσία πριν τα τέλη του καλοκαιριού

Μπάιντεν: Δύσκολο να επιτευχθεί συλλογική ανοσία πριν τα τέλη του καλοκαιριού

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εκτιμά ότι θα είναι δύσκολο η χώρα του να φτάσει στην επιδιωκόμενη ανοσία της αγέλης πριν από τα τέλη του καλοκαιριού, παρότι έχει θέσει στο στόχο την πραγματοποίηση 1,5 εκατομμυρίου εμβολιασμών καθημερινά για τις πρώτες εκατό μέρες της διοίκησης του.

Οι ΗΠΑ έχουν θέσει ως ορόσημο για την επιλεγόμενη ανοσία της αγέλης, την ανοσοποίηση τουλάχιστον του 75% του πληθυσμού απέναντι στο νέο κορονοϊό. Παράλληλα με τον προβληματισμό για τον ρυθμό εμβολιασμού, ανησυχία προκαλεί και το γεγονός πως τα ήδη υπάρχοντα εμβόλια προσφέρουν πολύ χαμηλότερη ανοσία απέναντι σε νέα στελέχη όπως το βρετανικό και νοτιοαφρικανικό. 

Θα «είναι πολύ δύσκολο» να επιτευχθεί η συλλογική ανοσία «πριν από το τέλος του καλοκαιριού», σημείωσε ο κ. Μπάιντεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο CBS News.

Ως χθες το πρωί, στις ΗΠΑ είχαν χορηγηθεί οι 41.210.937 από το σύνολο 59.307.800 δόσεων εγκεκριμένων εμβολίων που είχαν διανεμηθεί σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με δεδομένα των ομοσπονδιακών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).

Πριν λίγες μέρες, η διοίκηση Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι θα παραγγέλλει επιπλέον δόσεις 200 εκατομμυρίων εμβολίων κατά του κορονοϊού με ορίζοντα παράδοσης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς οι Αμερικάνοι αξιωματούχοι επιδιώκουν να εξασφαλίσουν επαρκή προμήθεια για όλους τους πολίτες της χώρας.

Η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα ασκήσει τα συμβατικά δικαιώματα τόσο με την εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna όσο και με την φαρμακευτική Pfizer, αγοράζοντας επιπλέον 100 εκατομμύρια δόσεις από κάθε προμηθευτή. Με την παραγγελία αυτή η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέβασε τον συνολικό αριθμό των εμβολίων στα 600 εκατομμύρια αρκετά δηλαδή για τον εμβολιασμό 300 εκατομμυρίων Αμερικανών.