Μπ. Γκέιτς: Το εμβόλιο θα ήταν έτοιμο σε ένα χρόνο αν είχαμε επενδύσει στην έρευνα

Μπ. Γκέιτς: Το εμβόλιο θα ήταν έτοιμο σε ένα χρόνο αν είχαμε επενδύσει στην έρευνα

Ο Μπιλ Γκέιτς ιδρυτής της Microsoft και δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο υποστήριξε σε συνέντευξή του ότι αν οι ΗΠΑ είχαν επενδύσει στην έρευνα, το εμβόλιο για τον κορονοϊό θα ήταν έτοιμο σε διάστημα ενός έτους.

Ειδικότερα, μιλώντας στον ιστότοπο vox.com ο Μπ. Γκέιτς είπε ότι "εάν τα προηγούμενα 5-10 χρόνια γίνονταν σοβαρές επενδύσεις στην παραγωγή αντιϊκών φαρμάκων, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι στην τρέχουσα πανδημία το εμβόλιο θα είχε ετοιμαστεί μέσα σε έναν χρόνο."

Ο Μπιλ Γκέιτς παρατήρησε επίσης οτι "είναι πάρα πολύ πιθανό να έχουν εμβολιαστεί τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Ο κορωνοϊός δεν είναι AIDS, είναι πιο εύκολο. Κι αυτό διότι η πρωτεΐνη του δεν μεταλλάσσεται τόσο γρήγορα όσο εκείνη του HIV. Εξάλλου, για τον SARS βρέθηκε εμβόλιο όπως και για τον Ebola."

Ως προς το απρόβλεπτο του κορονοϊού και τις ανομοιογένειες που παρουσιάζουν η εξάπλωση και η έξαρσή του, ο Μπιλ Γκέιτς επισήμανε ότι "η γρίπη για παράδειγμα σκοτώνει 40.000 ανθρώπους κάθε χρόνο, κι όμως, θα εκπλαγείτε από το πόσα λίγα γνωρίζουμε γι' αυτή την ασθένεια. Δεν καταλαβαίνουμε καν γιατί είναι εποχική."

Όσον αφορά, τέλος, στην απόφαση του Ντ. Τραμπ να διακόψει τη χρηματική ενίσχυση των ΗΠΑ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο ιδρυτής της Microsoft σχολίασε χαρακτηριστικά ότι είναι «σαν να απολύεις όλους τους πυροσβέστες, επειδή άργησαν 20 λεπτά να φτάσουν σε ένα περιστατικό»