Moody's: Βελτιώνεται το προφίλ της Ελλάδας, πρόσκαιρο το σοκ

Moody's: Βελτιώνεται το προφίλ της Ελλάδας, πρόσκαιρο το σοκ

Παροδικό χαρακτηρίζει η Moody's το σοκ που υφίσταται το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας λόγω κορονοϊού, τονίζοντας ότι αυτό βαίνει βελτιούμενο καθώς τα δημόσια οικονομικά της χώρας έχουν βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια ενώ η παρούσα κυβέρνηση έχει ξεκινήσει με υποσχέσεις να υλοποιεί το πρόγραμμά της, το οποίο βασίζεται στην αύξηση των επενδύσεων. 

Όπως επισημαίνει η Moody's το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας το οποίο στη βαθμίδα Β1 με σταθερό outlook, περιορίζεται από την αυξημένη επιβάρυνση του δημόσιου χρέους της χώρας, η οποία ανήλθε στο 177% του ΑΕΠ πέρυσι και είναι ένα από τα υψηλότερα μεταξύ των χωρών που εξετάζει, και προσθέτει ότι το ξέσπασμα του κορονοϊού διέκοψε τη βελτίωση των πιστωτικών τάσεων της χώρας, αλλά αυτό θα είναι ένα παροδικό σοκ.

«Τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας έχουν βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και η κυβέρνηση που εκλέχθηκε τον περασμένο Ιούλιο έχει κάνει μια πολλά υποσχόμενη αρχή με πρόγραμμα για αύξηση των επενδύσεων που ακολουθεί» αναφέρει η Kathrin Muehlbronner, Ανώτερος Αντιπρόεδρος της Moody's και συντάκτης της έκθεσης.

Επισημαίνει, δε, ότι οι διαδοχικές κυβερνήσεις θα πρέπει να διατηρήσουν μια συνετή δημοσιονομική στάση για τα επόμενα χρόνια για να διασφαλίσουν τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους. Άλλες μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένων μέτρων για την ενίσχυση των θεσμών, θα πρέπει να διατηρηθούν και να εμβαθυνθούν.