Μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών θα ταξιδεύουν με πλοία
Ουρές σε διόδια και λιμάνια

Μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών θα ταξιδεύουν με πλοία

Τη λήψη μέτρων για την ακτοπλοΐα ανακοίνωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, σε συνεργασία με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά, σε συνέχεια των ισχυρών συστάσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τον περιορισμό των μετακινήσεων και έπειτα από το «έμφραγμα» που προκλήθηκε το πρωί στις εθνικές οδούς και στα λιμάνια, καθώς αρκετοί έσπευσαν μαζικά να φύγουν προς τα χωριά τους και τα νησιά. 

Η κυβέρνηση αποφάσισε να πάρει τα πρώτα απαγορευτικά μέτρα για την αποτροπή του φαινομένου αυτού, ενώ δεν αποκλείεται τις επόμενες ώρες σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές να ληφθούν και άλλα μέτρα για τις μετακινήσεις μέσω οδικού δικτύου.

Σε ότι αφορά την απόφαση των υπουργείων Ναυτιλίας και Πολιτικής Προστασίας θα επιτρέπεται πλέον η κίνηση με τα πλοία της ακτοπλοΐας των μονίμων κατοίκων, των μέσων που απαιτούνται για την τροφοδοσία των νησιών, ενώ θα επιτρέπεται και η επιστροφή όσων θέλουν να αναχωρήσουν από τα νησιά. Παράλληλα, θα υπάρξει πρόβλεψη και για εξαίρεση μετακινήσεων για άλλες κατηγορίες, όπως το προσωπικό Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας, υγειονομικών καθώς και ατόμων που εργάζονται σε νησιά.

Με την επίδειξη της φορολογικής δήλωσης θα μπορούν να ταξιδεύουν οι μόνιμοι κάτοικοι

Με την επίδειξη της φορολογικής δήλωσης θα μπορούν να ταξιδέψουν από αύριο το πρωί, Σάββατο 21 Μαρτίου, οι επιβάτες της ακτοπλοΐας, μόνιμοι κάτοικοι των νησιών, ενώ γίνεται προσπάθεια μέσα στην ημέρα η έκδοση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων από τις εταιρείες να διασυνδεθεί με το taxisnet.

Αυτό ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές από το υπουργείο Ναυτιλίας, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων για τον περιορισμό των μετακινήσεων που ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, σε συνεργασία με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά, για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Στο πλαίσιο των μέτρων θα επιτρέπεται η κίνηση με τα πλοία της ακτοπλοΐας των μονίμων κατοίκων, των μέσων που απαιτούνται για την τροφοδοσία των νησιών, ενώ θα επιτρέπεται και η επιστροφή όσων θέλουν να αναχωρήσουν από τα νησιά.

Πάντως μέσα στην ημέρα αναμένεται η έκδοση των σχετικών αποφάσεων όπου θα ορίζεται αναλυτικά το πεδίο εφαρμογής, οι περιορισμοί αλλά και οι εξαιρέσεις.

Σημειώνεται πως από το πρωί παρατηρήθηκαν κύματα εκδρομέων στα λιμάνια και στα διόδια της Ελευσίνας, παρά τις συστάσεις και τις προειδοποιήσεις. 

«Όπως γνωρίζετε η κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα μέτρα που μπορούν να συμβάλλουν στον περιορισμό της πανδημίας του COVID 19. Το βασικό μήνυμα είναι “Μένουμε σπίτι” και περιορίζουμε, στις απολύτως αναγκαίες, τις μετακινήσεις μας ώστε να προστατεύουμε τους εαυτούς μας αλλά και τους συμπολίτες μας», τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης.

«Όπως τόνισε και ο Πρωθυπουργός στο μήνυμά του, όσο πιο μικρό είναι το νησί όπου κάποιος πιστεύει ότι θα καταφύγει για να προστατευθεί, τόσο πιο δύσκολη, αν όχι αδύνατη, θα είναι και η περίθαλψή του αν αρρωστήσει εκεί», πρόσθεσε.

«Τώρα πρέπει να επιδείξουμε φιλότιμο, ανθρωπιά και να καταλάβουμε ότι δε μπορούμε να μετακινούμαστε στα νησιά, δε μπορούμε να μετακινούμαστε στα εξοχικά μας. Πρέπει να μείνουμε σπίτι μας. Είναι η ώρα της ευθύνης για όλους μας», υπογράμμισε και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Ανάλογη έκκληση απηύθυνε και ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος. «Έχουμε όλοι  συνειδητοποιήσει ότι δεν πρέπει να μετακινούμαστε, πρέπει να μένουμε κυρίως μέσα στο σπίτι και ιδίως δεν πρέπει να πηγαίνουμε στα χωριά απ’ όπου είναι η καταγωγή του καθενός διότι εκεί επιβαρύνουμε πολλαπλά την κατάσταση. Αν ένας άνθρωπος είναι φορέας του ιού και δεν έχει ασθενήσει και συναντήσει ηλικιωμένους στον τόπο καταγωγής του, θα δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα. Θα μεταδοθεί ο ιός, θα επιβαρυνθεί πάρα πολύ το σύστημα υγείας. Αυτοί οι άνθρωποι πολύ πιο δύσκολα θα μπορέσουν να επιβιώσουν και γενικά η κατάσταση θα εκτραχυνθεί» υποστήριξε.