Μονακό μεν, αλλά χωρίς το γκλάμουρ...

Μονακό μεν, αλλά χωρίς το γκλάμουρ...

Το ίδιο Grand Prix του Μονακό, αλλά χωρίς το γκλάμουρ. Η τεράστια πλατφόρμα, γνωστή ως Red Bull Energy Station, που κατασκευάζεται κάθε φορά για να υποδεχθεί τους VIP, τους παράγοντες, τους σπόνσορες και τους συγγενείς και τους φίλους των πιλότων δεν είναι εκεί αυτή τη φορά. Η σαμπάνια δεν ρέει καθόλου και οι κάμερες της σειράς του Netflix, Drive to Survive, δεν θα έχουν από ποιους να αποσπάσουν πλάνα «πικάντικων» κουτσομπολιών. Φυσικά, ούτε και στα πολυτελή σκάφη που βρίσκονται αραγμένα αναμένεται να υπάρχει ο ίδιος κόσμος. Η Formula 1 επιστρέφει στο Πριγκιπάτο για πρώτη φορά μετά το 2019, αλλά η πανδημία του κορονοϊού που δεν επέτρεψε να διεξαχθεί το περσινό Grand Prix, έχει αλλάξει και το φετινό. Φάνηκε από τα χθεσινά ελεύθερα δοκιμαστικά. Αύριο, η διαδικασία συνεχίζεται με την τρίτη «προπόνηση» (12:50, COSMOTE TV SPORT 5 και 13:00, ΕΡΤ Sports) κατατακτήριες δοκιμές (15:50, COSMOTE TV SPORT 5 και 16:00, ΕΡΤ 2).

«Παρόλο που δεν είναι ακριβώς όπως ήταν, είμαι χαρούμενος που επιστρέψαμε και που έχουμε θεατές στις κερκίδες», είπε ο Γάλλος πιλότος της Alpha Tauri, Πιέρ Γκασλί. Θα βρίσκονται 7.500 άνθρωποι στις εξέδρες. Για άλλους οδηγούς που μένουν στο Μονακό, η απουσία του... περιτυλίγματος δίνει τη δυνατότητα να απολαύσουν περισσότερο την πίστα. «Ζω εδώ από το 2013 και είναι ένα ξεχωριστό Grand Prix. Ξέρω κάθε γωνία του δρόμου και θα έχω φίλους στις εξέδρες», δήλωσε ο Βάλτερι Μπότας της Mercedes. Ο ομόσταβλός του, Σερ Λιούις Χάμιλτον, αν κι αυτός έχει σπίτι εκεί, σπανίως πηγαίνει. Για εκείνον, πάλι, η κούρσα πρέπει ν' αλλάξει. «Είναι αναγκαίο να δούμε ένα διαφορετικό φορμάτ, γιατί ενώ είναι η καλύτερη διαδρομή για εμάς, δεν είναι συναρπαστική για τους οπαδούς. Σχεδόν δεν μπορείς να προσπεράσεις».

Η παρουσία οπαδών σε τόσο μεγάλο αριθμό είναι η κύρια διαφορά σε σύγκριση με τα προηγούμενα Grands Prix της τρέχουσας σεζόν. Μέχρι που πέφτει η νύχτα. «Οι μέρες είναι ίδιες με τις προηγούμενες φορές που ήμουν εδώ», παραδέχεται ο Γκασλί και συνεχίζει: «αλλά το νιώθεις στον αέρα πως δεν είναι το ίδιο όταν βραδιάζει. Δεν υπάρχει το ίδιο εορταστικό κλίμα. Μου αρέσει η... σέξι και η “λαμπερή” πλευρά των αγώνων εδώ. Οσοι βρίσκονται στα σκάφη ή όσοι έρχονται συγκεκριμένα σ' αυτό το Grand Prix για να διασκεδάσουν. Είχαμε και πολλές υποχρεώσεις με τους σπόνσορες. Περνούσαμε πολύ χρόνο στο Energy Station. Τώρα, μόνο μέσω Zoom». Παρόμοιο και το συναίσθημα του πιλότου της Aston Martin, Λανς Στρολ: «δεν είναι το ίδιο διασκεδαστικό, σίγουρα. Δεν αναφέρομαι στον αγώνα, αλλά στο γύρω-γύρω».

Για τον Σαρλ Λεκλέρκ, πιλότο της Ferrari, που κατάγεται από το Μονακό, είναι το πιο ιδιαίτερο Grand Prix. «Ως οδηγός, το Μονακό είναι το... Μονακό. Με ή χωρίς τα πάρτι. Είναι η αγαπημένη μου πίστα και οι φίλοι είναι εξίσου ενθουσιασμένοι σαν να υπήρχε η ατμόσφαιρα όπως και πριν τον κορονοϊό», είπε. Εκείνος, πάλι, θέλει να πάει σ' ένα πάρτι, αλλά... ακάλεστος. Στα δεύτερα ελεύθερα δοκιμαστικά έκανε τον ταχύτερο χρόνο. Αν τα καταφέρει και το Σάββατο στις κατατακτήριες τότε ίσως η νίκη την Κυριακή να μην είναι μόνο θέμα του Χάμιλτον και του Μαξ Φερστάπεν (Red Bull).