Μητροπολίτης Χρυσόστομος: Αν η κυβέρνηση αποφασίσει μονομερώς, εμείς θα αποφασίσουμε στις εκλογές

Μητροπολίτης Χρυσόστομος: Αν η κυβέρνηση αποφασίσει μονομερώς, εμείς θα αποφασίσουμε στις εκλογές

Τη θέση πως ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έχει το δικαίωμα να συνδιαλέγεται μεν, όχι όμως και να αποφασίζει, για τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας εξέφρασε ο Μητροπολίτης Δώδώνης, παραπέμποντας παράλληλα το θέμα στις... εκλογές, σε περίπτωση που η κυβέρνηση πράξει μονομερώς.

Σε συνέντευξή του στο dogma.gr, o Μητροπολίτης Χρυσόστομος χαιρέτισε θερμά την απόφαση να συνεχιστεί ο διάλογος Εκκλησίας-Κράτους, ωστόσο αναφέρθηκε σε «ανίερο πόλεμο» Πολιτείας κατά Εκκλησίας «και γι'' αυτό θα έχουν και τα αποτελέσματα που έχουν και οι προηγούμενες Κυβερνήσεις. Το ίδιο ήθελαν όλες οι Κυβερνήσεις που προηγήθηκαν της παρούσης. Είναι μια ιστορία που επαναλαμβάνεται. Ό,τι θίγει την Εκκλησία είναι υποχρεωμένη να υπεραμυνθεί».

Ερωτηθείς δε για το τι θα γίνει εάν η Κυβέρνηση πράξει μονομερώς, ο Δωδώνης Χρυσόστομος σημείωσε με νόημα: «Ας  αποφασίσουν. Ας μας πουν τι αποφασίζουν και εμείς όταν πάμε στις εκλογές θα αποφασίσουμε».

Για το θέμα τις Εκκλησιαστικής Περιουσίας, ο Μητροπολίτης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ήμουνα νιος και γέρασα. Τα ακούω χρόνια και χρόνια και δε γίνεται απολύτως τίποτα».

Τέλος, σχετικά με τους Ιεράρχες που έψεξαν τη συμπεριφορά του Αρχιεπισκόπου ο Μητροπολίτης Δωδώνης υπογράμμισε: «Δεν άκουσα κανέναν Αρχιερέα να μιλήσει απαξιωτικά. Και αν μίλησε βλάπτει τον εαυτό του, τη νοημοσύνη του και την αποστολή του». «Ο Αρχιεπίσκοπος είναι ελεύθερος και υποχρεωμένος να συνδιαλέγεται. Και να φέρει τη συζήτηση στη Σύνοδο. Δεν έχει δικαίωμα να αποφασίζει και γι' αυτό και δεν αποφάσισε», είπε καταληκτικά.