Μήνυμα Μητσοτάκη στη Σύνοδο: Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται

Μήνυμα Μητσοτάκη στη Σύνοδο: Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται

Σαφές μήνυμα για το ζήτημα της επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ,  ο οποίος υπογράμμισε ότι τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρούνται,  αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «τώρα θα φανεί αν η Ευρώπη είναι αξιόπιστη ως προς αυτά που η ίδια αποφασίζει».

Ειδικότερα, αναφερόμενος στο ζήτημα σχετικά με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία, που θα απασχολήσει τη Σύνοδο, τόνισε ότι «το διακύβευμα είναι πάρα πολύ σαφές, πάρα πολύ ξεκάθαρο: Η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου αποφασίσαμε, όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ότι σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει την παραβατική συμπεριφορά θα υπάρχουν συνέπειες. Και ορίσαμε από κοινού ότι ημερομηνία λήψης των αποφάσεων θα είναι αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου», πρόσθεσε.

Σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «τώρα, λοιπόν, θα φανεί εάν πραγματικά ως Ευρώπη είμαστε αξιόπιστοι σε αυτά τα οποία εμείς οι ίδιοι έχουμε συμφωνήσει», ενώ κλείνοντας ανέφερε χαρακτηριστικά «Pacta sunt servanda», δηλαδή ότι «οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται» στα λατινικά.

Παράλληλα, σχετικά με την εκκρεμότητα του βέτο Πολωνίας και Ουγγαρίας αναφορικά με την έγκριση του προϋπολογισμού και του Ταμείου Ανάκαμψης, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως η συμβιβαστική πρόταση που θα τεθεί επί τάπητος κινείται στη σωστή κατεύθυνση, εκφράζοντας την ελπίδα πως το ζήτημα θα λήξει σήμερα.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός υπενθύμισε ακόμα πως η Ελλάδα ήταν η πρώτη που κατέθεσε το σχέδιο αξιοποίησης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. «Είναι σημαντικό τα χρήματα από το Ταμείο να πέσουν στις πραγματικές οικονομίες της Ευρώπης», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.