Μικρή πίστωση χρόνου στις τοπικές αρχές - Οι κλειστές δομές θα γίνουν
Μεταναστευτικό

Μικρή πίστωση χρόνου στις τοπικές αρχές - Οι κλειστές δομές θα γίνουν

Ολιγοήμερη πίστωση χρόνου στις τοπικές αρχές για την υπόδειξη χώρων δημιουργίας κλειστών δομών για πρόσφυγες και μετανάστες δίνει η κυβέρνηση, διαμηνύοντας ωστόσο πως δεν θα ακυρωθούν τα σχέδια επίταξης των σημείων, που έχουν αποφασιστεί, σε περίπτωση μη ανταπόκρισης της Αυτοδιοίκησης.

Όπως εξάλλου έχει αναφερθεί από την κυβέρνηση, η λύση της επίταξης κατέστη αναγκαία καθώς παρά τον εξαντλητικό διάλογο που είχε γίνει το προηγούμενο διάστημα με τους αρμόδιους περιφερειακούς και τοπικούς φορείς, δεν υπήρξε δυνατότητα εξεύρεσης λύσης για τα σημεία των κλειστών δομών.

«Μια βδομάδα προθεσμία στην τοπική αυτοδιοίκηση να υποδείξει άλλους χώρους για τις κλειστές δομές στα νησιά. Όλα έτοιμα για την υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδίου, ώστε να κλείσουν οι άναρχες ανοιχτές δομές και να επιταχυνθεί η πολιτική ασύλου και επιστροφών» ανέφερε σε ανάρτησή του ο αρμόδιος υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

«Πολύ σωστά πράττει. Δίνει άλλη μία ευκαιρία αυτήν την εβδομάδα να συζητήσει με τις δημοτικές και περιφερειακές αρχές των νησιών για το ποια λύση προτείνουν» σχολίασε και ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος. Σε κάθε περίπτωση, όμως, κυβερνητικές πηγές ξεκαθαρίζουν πως το πάγωμα των επιτάξεων έχει ημερομηνία λήξεως.

Ουσιαστικά, αυτό αποτελεί απάντηση στις αναφορές του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη πως «θα κάνουμε διάλογο από μηδενική βάση γιατί μπορούμε να βρούμε μια πιο έξυπνη λύση». Για το λόγο αυτό ο υπουργός Μετανάστευσης δήλωσε πως την ερχόμενη Παρασκευή ή Σάββατο, αμέσως μετά την επιστροφή του από το Βερολίνο όπου θα έχει επαφές με τον Γερμανό ομόλογό του, Χ. Ζεεχόφερ για το μεταναστευτικό, θα υπάρξει συνάντηση με τον περιφερειάρχη προκειμένου να του καταθέσει τις προτάσεις του.

«Θα συναντηθούμε, Παρασκευή ή Σάββατο και περιμένω να μου υποδείξουν, άλλους εναλλακτικούς χώρους. Θέλουμε τον διάλογο, αλλά έχουμε την ευθύνη να υπάρχουν λύσεις. Είναι ξεκάθαρη η δέσμευση της κυβέρνησης ότι τα ανοιχτά κέντρα θα κλείσουν. Θα έχει μια πρακτική διαδικασία, θα ξεκινήσουμε από τον Φεβρουάριο», τόνισε ο κ. Μηταράκης στο «Θέμα 104,6».

Το μήνυμα πως θα προχωρήσει η κυβέρνηση στην δημιουργία των κλειστών δομών, είτε με τη διαδικασία της επίταξης είτε με βάσει προτάσεις από την Αυτοδιοίκηση είχε στείλει την περασμένη Πέμπτη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας με αφορμή το συλλαλητήριο που πραγματοποίησαν κάτοικοι και φορείς νησιών του Βορείου Αιγαίου.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του (στον ΣΚΑΪ), η κυβέρνηση έκανε εξαντλητικό διάλογο 2,5 μηνών με τους φορείς των νησιών για τα κλειστά κέντρα αλλά όπως πρόσθεσε ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να προχωρήσει η υλοποίηση. Διευκρίνισε δε ότι δεν αιφνιδιάστηκε κανείς, καθώς από την πρώτη στιγμή συζητούσαν για συγκεκριμένες περιοχές και ότι υπήρξε καθυστέρηση όσον αφορά στις κλειστές δομές γιατί έπρεπε να ολοκληρωθεί ο διάλογος με τους φορείς.

Διαφωνία Βόρειου - Νότιου Αιγαίου

Σε αντίθεση με τις αρχές του Βορείου Αιγαίου, που προβάλλουν ενστάσεις για τα κλειστά κέντρα και προειδοποιούν με αντιδράσεις, οι αρχές του Νοτίου Αιγαίου τάσσονται υπέρ του κυβερνητικού σχεδίου. Αυτό καταγράφηκε από τις δηλώσεις του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου, που χαρακτήρισε ως το «restart που χρειαζόμαστε» τη δημιουργία των κλειστών κέντρων.

«Η αποσυμφόρηση είναι κυρίαρχο στοιχείο του σχεδίου και είναι πολύ σημαντικό για εμάς ότι θα κλείσουν τα σημερινά κέντρα» σημείωσε (στον ΣΚΑΙ). «Η αποσυμφόρηση είναι αναγκαία, αλλά πρέπει και να μπει τάξη στη διαχείριση του συστήματος, να μπει νοικοκύρεμα, να σταματήσει το χάος, να υπάρχει ένας έλεγχος και να φύγουν και τα σωστά μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις» πρόσθεσε.

«Έχει επικρατήσει στο δημόσιο διάλογο η κουλτούρα της αντίδρασης, αλλά η σιωπηρή πλειοψηφία του πληθυσμού είναι υπέρ των κλειστών κέντρων γιατί πιστεύουν ότι πρέπει να υπάρχει μια προστασία πολύ περισσότερο σε νησιά που είναι πολύ μεγάλοι τουριστικοί προορισμοί…» υπογράμμισε ο κ. Χατζημάρκος.