ΓΔ: 925,83 1,53 (0,17 %)

Τζίρος: 68,57 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2051η
Κυριακή, 13 Ιουνίου 2021

ΓΔ: 925,83 1,53 (0,17 %)

Τζίρος: 68,57 εκατ. €   RT

«Μικρή» η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων

«Μικρή» η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων
AP PHOTO

Η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων θα είναι η... μισή από εκείνη που αρχικά είχε σχεδιάσει η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), καθώς οι αμφιβολίες για την διεξαγωγή ή όχι της διοργάνωσης μεγαλώνουν.

Η ΔΟΕ παραδέχθηκε πως αντί για 11.000 αθλητές και προπονητές που θα συμμετείχαν στην τελετή έναρξης, τώρα, υπολογίζεται πως θα λάβουν μέρος περίπου 6.000. Η απόφαση έρχεται μετά από μήνες διαφωνιών μεταξύ της ΔΟΕ και της Οργανωτικής Επιτροπής του Τόκιο για τα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν ώστε να εξασφαλίζεται πως δεν θα προκληθεί μαζική μετάδοση του κορονοϊού. Η κυβέρνηση του Γιοσιχίντε Σούγκα επιμένει, δημοσίως, πως οι Αγώνες μπορούν να γίνουν κανονικά από τις 23 Ιουλίου έως τις 8 Αυγούστου, αλλά η νέα αναβολή τους ή ακόμη και η ματαίωσή τους δεν έχει αποκλειστεί, ενώ οι κάτοικοι του Τόκιο είναι εναντίον της διεξαγωγής.

Πάντως, για πολλούς εντός της ΔΟΕ η πιθανή ματαίωση σε καιρό ειρήνης είναι ένα σενάριο που ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, δεν θέλει ούτε να το σκέφτεται καθώς το βλέπει σαν προσωπική ταπείνωση. Οι Ιάπωνες επίσης θέλουν να δουν τους Αγώνες να γίνονται. Εχουν επενδύσει χρόνο και χρήμα αρχικά στην υποψηφιότητα και στην συνέχεια στην κατασκευή σταδίων και στις προετοιμασίες για να υποδεχθούν τους αθλητές. Στις 25 Μαρτίου, 10.000 δρομείς αναμένεται ν' αρχίσουν τη λαμπαδηδρομία μεταφέροντας την φλόγα σε όλη την Ιαπωνία.

Επιπλέον, η ΔΟΕ υπογράμμισε πως δεν είναι απαραίτητο οι αθλητές να έχουν εμβολιαστεί για να αγωνιστούν. Σύστησαν, όμως, στις Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές να ενθαρρύνουν τα μέλη της κάθε αποστολής να κάνουν τα απαραίτητα εμβόλια.