Μηχανές… υψηλής συχνότητας αναλαμβάνουν δράση στις αμήχανες αγορές

Μηχανές… υψηλής συχνότητας αναλαμβάνουν δράση στις αμήχανες αγορές

Με ημερήσια πτώση που φτάνει και το 12% στο αργό πετρέλαιο σε Ευρώπη και ΗΠΑ, οι τιμές κατρακυλούν, με κρότο στις διεθνείς αγορές, καθώς οι στηρίξεις και τα margin σπάνε στις παραγοντοποιημένες αξίες και μεταδίδουν παντού την πυρκαγιά της πτώσης.

Όταν πέφτει 12% μέσα στη μέρα ένα αργοκίνητο προϊόν όπως το πετρέλαιο που διακινείται με συμβόλαια, είναι σαφές πως οι αλγόριθμοι κάνουν κουμάντο, ότι έσπασαν margin και ότι η πτώση έχει έντονα και βίαια χαρακτηριστικά καταιγίδας. Αυτό πάντως, δεν είναι χαρακτηριστικό bear market. Οι πτωτικές αγορές χαρακτηρίζονται από το μαρτύριο της σταγόνας. Οι bull markets σε κουρεύουν στα γρήγορα και αν οι μοχλεύσεις είναι μεγάλες το κούρεμα είναι εν χρω…

Σε αγορές που λειτουργούν με quants, και μηχανές υψηλής συχνότητας, δεν υπάρχει δεύτερη σκέψη όλα είναι αυτοματοποιημένα ούτε το κουμπί καλά - καλά δεν χρειάζεται να πατήσουν καθώς τα margin σπάνε. Οι σπίθες πετούν και απλά το δάσος καίγεται καθώς η πυρκαγιά μεταδίδεται παντού.

Όπως όλες οι πυρκαγιές σε ένα πυκνό υγιές δάσος, (όχι σαν τα δικά μας που λιγόστεψαν), έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει ένα νέο τοπίο και μία νέα αρχή. Να βλαστήσει ξανά γρήγορα πιο πυκνό, καθώς είναι «δάσος» αγορών και όχι το πραγματικό δάσος που έχει άλλους ρυθμούς και κύκλο ζωής.

Αλλά αυτά δεν είναι της ώρας, γιατί τα μηχανάκια δουλεύουν πυρετωδώς, ενώ οι traders δεν σκέφτονται, απλά πυροβολούν, εκπλήσσοντας μία ρηχή και υποαγορασμένη αγορά όπως το ΧΑ, το οποίο, μιλώντας σαν γενική εικόνα, περισσότερο ξαφνιάστηκε με τις έντονες διεθνείς αντιδράσεις παρά συμπέρανε πως όλα είναι για πούλημα εδώ και τώρα. Αλλά οι γνώμες αλλάζουν «και το μέλλον άδηλον».

Στις διεθνείς αγορές, όλες αυτές οι ποσότητες μοχλευμένου χρήματος πρέπει να  αποβιβασθούν εγκαίρως έστω και πετσοκομμένες, αλλιώς  οι απώλειες θα είναι πολύ μεγαλύτερες.

Τα ασφάλιστρα επίσης είναι μία τακτική που εφαρμόζεται άμεσα, ακριβές αλλαγές θέσεων μετάθεση στοιχημάτων και αναδιατάξεις καθώς όλοι κάνουν ότι κάνουν οι άλλοι.

Οι αγορές και οι επενδυτές δεν είχαν την ευκαιρία να σκεφτούν και να αναλύσουν την κατάσταση. Τα απαγορευτικά των ταξιδιών από τη Νότια Αφρική και η επικινδυνότητα της ασθένειας είναι τα μόνα δεδομένα.

Για λογαριασμό τους σκέφτηκαν οι αλγόριθμοι και η τεχνητή νοημοσύνη. Έχουν υπολογίσει τις πιθανότητες διάδοσης του ιού, αλλά και πόσο μπορεί να έχει διαδοθεί σε διάφορα σημεία του πλανήτη, πριν αποκαλυφθούν τα πρώτα κρούσματα στην Μποτσουάνα. Έχουν υπολογίσει σωστά, λάθος, ποιος ξέρει; Οι μηχανές υπολογίζουν αλλά τα στοιχεία τα οποία τροφοδοτούν άνθρωποι. Η συλλογή τους όπως και η κατάταξή τους έχουν ατέλειες που προοδευτικά προκαλούν μεγάλες αποκλίσεις.

Κατά τα άλλα η μετάλλαξη είναι μία αφορμή… για να θυμηθούμε εδώ το πρώτο μέρος της ρήσης της ρήσης του Ισοκράτη: «Κοινή γαρ η τύχη». Είναι κληρονομιά μας αυτά, δεν πρέπει να τα πετάμε, μας κάνουν πλουσιότερους.