Μία νεκρή γυναίκα από τη φωτιά στη Μόρια - Επεισόδια και συγκρούσεις

Μία νεκρή γυναίκα από τη φωτιά στη Μόρια - Επεισόδια και συγκρούσεις

Μία γυναίκα είναι το θύμα από την πυρκαγιά που ξέσπασε στον καταυλισμό της Μόριας το απόγευμα της Κυριακής, ενώ ακολούθησαν επεισόδια και συμπλοκές. Η κατάσταση στο hot spot παρέμεινε για πολλές ώρες έκρυθμη, με βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα σε ομάδες προσφύγων και μεταναστών από τη μια μεριά και αστυνομικών δυνάμεων από την άλλη, μετά την εκδήλωση δύο πυρκαγιών στον προσφυγικό καταυλισμό, και ύστερα από εξέγερση μερίδας φιλοξενούμενων στο ΚΥΤ.

Αν και αρχικά υπήρξαν αναφορές από άτομα στον καταυλισμό της Μόριας και τον Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου και για νεκρό βρέφος, με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Υγείας αναφέρει πως στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης μεταφέρθηκε «απανθρακωμένο πτώμα γυναίκας», καθώς και 17 τραυματίες - εννέα άνδρες, έξι γυναίκες και δύο παιδιά, εκ των οποίων ένα βρέφος.

«Η πλειονότητα των τραυματιών έχει ορθοπαιδικά τραύματα και αναπνευστικά προβλήματα. Κανείς από τους τραυματίες δεν διατρέχει κίνδυνο και αναμένεται να λάβουν εξιτήριο εντός των προσεχών ημερών», τονίζει το Υπουργείο Υγείας.

Οι πυρκαγιές ξέσπασαν περίπου στις 5 μ.μ., η πρώτη σε ελαιοκτήματα έξω από τον καταυλισμό, και η δεύτερη στη «ζώνη 4», όπου σε διώροφους οικίσκους διαμένουν κυρίως Αφρικανοί μετανάστες.

Κι ενώ η φωτιά στα ελαιοκτήματα σβήστηκε πολύ γρήγορα, η φωτιά στους οικίσκους του ΚΥΤ επεκτάθηκε και κατέκαψε μεγάλο τμήμα του όλου χώρου. Κατά την επιχείρηση κατάσβεσης, οι πυροσβέστες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το μέτωπο δεχόμενοι επίθεση από εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες , οι οποίοι και κατέστρεψαν τουλάχιστον δυο πυροσβεστικά οχήματα.

Στη συνέχεια, οι μετανάστες και πρόσφυγες επιτέθηκαν στις εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας Ασύλου καθώς και στις εγκαταστάσεις διοίκησης του ΚΥΤ, καταστρέφοντας οικίσκους και βάζοντας φωτιά σε σκουπίδια.

Ακολούθως επιτέθηκαν στο Κέντρο Κράτησης με στόχο να απελευθερώσουν τους κρατουμένους εκεί παραβατικούς κρατουμένους, αλλά αντιμετωπίσθηκαν από τους αστυνομικούς που βρισκόταν μέσα στο Κέντρο Κράτησης κάνοντας από μέσα χρήση νερού.

Οι διοικούντες του ΚΥΤ εγκατέλειψαν το χώρο διοίκησης μαζί με τους εργαζομένους, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις υποχώρησαν συντεταγμένα κάνοντας χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Ενισχυτικές αστυνομικές δυνάμεις έφτασαν από την Αθήνα με C130 στην Μυτιλήνη, ενώ στο σημείο μετέβησαν ακόμα ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριος Οικονόμου.

Περίπου στις 7.30 το βράδυ άρχισε η αποχώρηση από τον εσωτερικό καταυλισμό του ΚΥΤ εκατοντάδων οικογενειών.

 

Το πρωί της Δευτέρας η κατάσταση στον καταυλισμό της Μόριας είναι ήρεμη. Πραγματοποιήθηκε κανονικά η διανομή φαγητού, ενώ έχει αποκλειστεί το καμένο τμήμα του καταυλισμού, αλλά και τα κατεστραμμένα κοντέινερ όπως αυτά της Διοίκησης του ΚΥΤ.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο:



 

 

 

Διαβάστε ακόμα:

- Λ. Οικονόμου: Μία γυναίκα νεκρή στα χθεσινά επεισόδια στη Μόρια