Μια νέα «Ειδομένη» στήνεται στα Διαβατά

Μια νέα «Ειδομένη» στήνεται στα Διαβατά

Αποφασισμένοι να παραμείνουν στο Διαβατά μέχρι να καταφέρουν να κατευθυνθούν προς τα σύνορα εμφανίζονται οι μετανάστες που βρίσκονται στην περιοχή. Σαν αποτέλεσμα μπροστά από τη δομή των Διαβατών δημιουργείται ένας άτυπος καταυλισμός, θυμίζοντας εικόνες Ειδομένης.

Όπως το χθεσινό βράδυ, έτσι κι απόψε οι εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο σημείο, θα διανυκτερεύσουν στο ύπαιθρο. Ήδη έχουν αρχίσει να στήνουν τις σκηνές τους και να μαζεύουν ξύλα προκειμένου να ανάψουν φωτιές για να ζεσταθούν. 

Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι παρά τις συνεχείς εκκλήσεις αρμοδίων να επιστρέψουν στις δομές όπου φιλοξενούνται, σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, ελάχιστοι από τους πρόσφυγες, κυρίως οικογένειες, δέχθηκαν να μεταφερθούν πίσω, με ναυλωμένα λεωφορεία από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Σημειώνεται ότι χθες περίπου 500 πρόσφυγες διανυκτέρευσαν έξω από το κέντρο φιλοξενίας Διαβατών, ανάβοντας φωτιές για να προστατευθούν από το κρύο, με την προσδοκία ότι θα μπορέσουν να πραγματοποιήσουν πορεία προς την Βόρεια Μακεδονία και να περάσουν τα σύνορα.

Φωτιές, χημικά και χειροβομβίδες κρότου λάμψης

Διαδοχικές πάντως ήταν οι εντάσεις που ξέσπασαν στα Διαβατά από χθες το απόγευμα. Συγκεκριμένα, νέα ένταση προκλήθηκε λίγο πριν τις 3 μ.μ. το μεσημέρι της Παρασκευής στον αυτοσχέδιο καταυλισμό που έχουν στήσει από χθες το βράδυ πρόσφυγες δίπλα στη δομή φιλοξενίας.

Οι συγκεντρωθέντες μάζεψαν τις σκηνές και τα πράγματα τους και κατευθύνθηκαν προς τις κλούβες των αστυνομικών, ζητώντας να τους αφήσουν να περάσουν για να κατευθυνθούν προς τα σύνορα.



Οι αστυνομικοί τους απώθησαν με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και δακρυγόνα κι οι πρόσφυγες οπισθοχώρησαν αφού άναψαν φωτιά σε σκουπίδια που υπάρχουν στο χωράφι. Αυτή την ώρα προσπαθούν να διαφύγουν από άλλες οδούς, ωστόσο όλη η περιοχή βρίσκεται υπό ασφυκτικό αστυνομικό κλοιό. Η αστυνομία προχώρησε σε μία προσαγωγή.

Διαβάστε ακόμα:

- Παραμένουν οι πρόσφυγες στα Διαβατά - Αποχώρησαν από τον σταθμό Λαρίσης