Μεξικό: Συμφωνία για 32 εκατ. δόσεις του ρωσικού εμβολίου κατά του Covid-19

Μεξικό: Συμφωνία για 32 εκατ. δόσεις του ρωσικού εμβολίου κατά του Covid-19

Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι υπέγραψε συμφωνία με την φαρμακευτική εταιρεία του Μεξικού Landsteiner Scientific για την προμήθεια 32 εκατομμυρίων δόσεων του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V κατά του κορονοϊού.

Οι πρώτες δόσεις αναμένεται να αρχίσουν να παραδίδονται στο Μεξικό από τον Νοέμβριο, καθώς προς στιγμήν αναμένεται η έγκριση των ρυθμιστικών αρχών του Μεξικού, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Η Ρωσία ενέκρινε το πρώτο της υποψήφιο εμβόλιο, που αναπτύχθηκε από το ινστιτούτο Γκαμαλέγια της Μόσχας, τον Αύγουστο. Οι κλινικές δοκιμές τελικού σταδίου για το Sputnik-V, που αναμένεται να περιλαμβάνουν 40.000 συμμετέχοντες, ξεκίνησαν στις 26 Αυγούστου.

Η εταιρεία Landsteiner Scientific θα αναλάβει επίσης τη διανομή του εμβολίου.

«Συμφωνήσαμε να προμηθεύσουμε μία μεγάλη ποσότητα του εμβολίου Sputnik-V στο Μεξικό, πράγμα που θα εξασφαλίσει στο 25% του πληθυσμού της χώρας πρόσβαση στο ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο» δήλωσε ο επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων, Κίριλ Ντμιτρίεφ.

Το Μεξικό είχε νωρίτερα εκφράσει στη Μόσχα την επιθυμία να συμμετέχει στις κλινικές δοκιμές τελικού σταδίου του ρωσικού εμβολίου. Ήδη έχει συνάψει συμφωνίες για διεξαγωγή κλινικών δοκιμών με την αμερικανική εταιρεία Johnson & Johnson και δύο κινεζικές εταιρείες.

Το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων, το κρατικό επενδυτικό ταμείο που χρηματοδοτεί την ανάπτυξη του εμβολίου, υπέγραψε την πρώτη συμφωνία εξαγωγής με το Καζακστάν τον Αύγουστο.

Το Καζακστάν θα αγοράσει αρχικά πάνω από 2 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, και στη συνέχεια θα φτάσει έως και τα 5 εκατομμύρια δόσεις, είχε ανακοινώσει το Ταμείο κατά την υπογραφή της συμφωνίας.