Mέρκελ προς τον Πούτιν: Απελευθερώστε τον Ναβάλνι

Mέρκελ προς τον Πούτιν: Απελευθερώστε τον Ναβάλνι

Ένα χρόνο μετά τη δηλητηρίαση του Αλεξέι Ναβάλνι στο Όμσκ της Ρωσίας, η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκέλα Μέρκελ ζήτησε από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την τελευταία της επίσκεψη στο Κρεμλίνο, να απελευθερώσει τον αντιφρονούντα του Κρεμλίνου.

«Ζήτησα για άλλη μια φορά την απελευθέρωση του Ναβάλνι από τον Ρώσο Πρόεδρο», δήλωσε η Μέρκελ μετά από συνάντηση με τον Πούτιν ο οποίος από την πλευρά του υποστήριξε ότι ο αντιφρονών και φυλακισμένος πολιτικός της αντιπολίτευσης δεν καταδικάστηκε για τις πολιτικές του δραστηριότητες, αλλά επειδή είχε παραβιάσει ορισμένους κανόνες. «Κάθε Ρώσος πολίτης έχει το δικαίωμα να εκφράσει τη γνώμη του - αλλά μόνο εντός του νόμου», είπε ο Πούτιν. «Δεν θέλουμε άλλες επαναστάσεις».

Παράλληλα, η Μέρκελ έκανε σαφές πόσο απογοητευτικό είναι το γεγονός ότι οι Ταλιμπάν ελέγχουν ξανά τη χώρα. Κατά την άποψη της τώρα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην εξασφάλιση της εκκένωσης των ατόμων που έχουν εργαστεί για τη Γερμανία. Η Καγκελάριος ζήτησε από τη Ρωσία κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με τους Ταλιμπάν να εξασφαλίσει την ακεραιότητα των ξένων και Αφγανών εργαζομένων που συνεργάστηκαν με τις δυτικές δυνάμεις.

Την ίδια ώρα, ο Πούτιν, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου γνωστοποίησε ότι έχουν απομείνει μόλις 15 χιλιόμετρα για την ολοκλήρωση του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2,

Ο αγωγός θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία, παρακάμπτοντας το έδαφος της Ουκρανίας και διασχίζοντας τη Βαλτική Θάλασσα. 

Το μήκος του Nord Stream 2 ανέρχεται σε 1.200 χιλιόμετρα. Η διαδρομή ξεκινάει από την περιοχή της Αγίας Πετρούπολης και καταλήγει στην περιοχή Greifswald, στις βόρειες ακτές της Γερμανίας.