Μέρκελ: Ανησυχώ για Μεσόγειο, αναγκαίος ο διάλογος Ελλάδας,Τουρκίας

Μέρκελ: Ανησυχώ για Μεσόγειο, αναγκαίος ο διάλογος Ελλάδας,Τουρκίας

Την αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα και την Κύπρο εξέφρασε μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης των ηγετών της ΕΕ για την Λευκορωσία, η Γερμανίδα καγκελάριος, η οποία παράλληλα τόνισε πως η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο προκαλεί ανησυχία, ενώ υπογράμμισε πως ο διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για την ΑΟΖ καθίσταται αναγκαίος.

Αναλυτικότερα, σε δηλώσεις της μετά την Σύνοδο των ηγετών της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, η κ. Μέρκελ ανέφερε πως η γερμανική πλευρά επιθυμεί την αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει την αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα και την Κύπρο αναφορικά με την αμφισβήτηση των δικαιωμάτων τους στην περιοχή.

«Εκφράσαμε την κοινή μας ανησυχία για τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου η κατάσταση να αποκλιμακωθεί. Είναι πολύ επικίνδυνη», δήλωσε η κα Μέρκελ και πρόσθεσε ότι «για μια ακόμη φορά παραπέμψαμε στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Σεπτεμβρίου, στο οποίο θα ασχοληθούμε σε βάθος με την σχέση μας με την Τουρκία, κάτι που ασφαλώς έχει πολλές πτυχές».

Όπως ανέφερε στην συνέχεια η καγκελάριος, η Γερμανία ενεργοποιείται προς την κατεύθυνση διαλόγου σε ό,τι αφορά στις διαφωνίες για τη χάραξη των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας κι επισήμανε ότι πρέπει να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες που είχαν σταματήσει το 2016, ενώ τόνισε πως κατά την Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε τον Σεπτέμβριο στόχος θα είναι η εμβάθυνση των σχέσεων με την Τουρκία.

Σ. Μισέλ για τουρκική παραβατικότητα: «Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι»

Την πλήρη αλληλεγγύη της ΕΕ στην Ελλάδα και στην Κύπρο απέναντι στην τουρκική παραβατικότητα στην ανατολική Μεσόγειο εξέφρασε ο Σ. Μισέλ σε δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο Κορυφής, τονίζοντας ότι «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημείωσε ότι κατά την τηλεδιάσκεψη συζητήθηκε το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου, επαναλαμβάνοντας ότι Ελλάδα και Κύπρος έχουν την πλήρη στήριξη των Ευρωπαίων όσον αφορά τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημείωσε ότι «είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό το θέμα και οι σχέσεις μας με την Τουρκία τέθηκαν από διαφορετικά κράτη-μέλη» για να προσθέσει: «Εκφράσαμε την πλήρη αλληλεγγύη μας στην Ελλάδα και την Κύπρο και επιβεβαιώσαμε εκ νέου τα προηγούμενα συμπεράσματά μας για τις παράνομες δραστηριότητες όσον αφορά στις γεωτρήσεις. Συμφωνήσαμε να επανέλθουμε τον Σεπτέμβριο. Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι».

Ο κ. Μισέλ επισήμανε ότι βρίσκεται σε επαφή με Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι παίζει τον ρόλο του διαμεσολαβητή για να ξεκινήσει ο διάλογος. «Βρίσκομαι σε στενή επαφή με τους αξιωματούχους της Ελλάδας, της Κύπρου και του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία είναι επίσης μέλος του ΝΑΤΟ και είχα την ευκαιρία να το συζητήσω με τον πρόεδρο Ερντογάν», υπογράμμισε. 

Στη σημασία του διαλόγου μεταξύ Ελλάδας- Τουρκίας εστίασε και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία μετέθεσε το ζήτημα για το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Είναι σαφές ότι το θέμα θα τεθεί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», σημείωσε η κα Φον ντερ Λάιεν, για να τονίσει σε κοινή γραμμή με τον Σ. Μισέλ: «Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι. Ωστόσο, είναι σημαντική η προθυμία όλων των πλευρών να συμμετάσχουν σε διάλογο επίλυσης προβλημάτων».

Stephanie Lecocq, Pool Photo via AP