Μέλος της Επιτροπής που ερευνά τα πόθεν έσχες των πολιτικών η Μαρία Παπασπύρου

Μέλος της Επιτροπής που ερευνά τα πόθεν έσχες των πολιτικών η Μαρία Παπασπύρου

Στην Επιτροπή της Βουλής που ερευνά τα πόθεν έσχες των πολιτικών καθώς και όσων λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση τοποθετείται η Μαρία Παπασπύρου με την ιδιότητά της ως επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης. Η σχετική ρύθμιση που αντικαθιστά τον Συνήγορο του Πολίτη με τον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή από τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Σύμφωνα με το dikastiko.gr, η κ. Παπασπύρου ως επιθεωρήτρια  είναι το νέο πρόσωπο της Επιτροπής του άρθρου 3Α της Βουλής που  θα ερευνά τα πόθεν έσχες του πρωθυπουργού, των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων, των υπουργών, αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών, των βουλευτών και ευρωβουλευτών, των περιφερειαρχών, των δημάρχων, καθώς και όσων λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση.

Eιδικά για τους ελέγχους του «πόθεν έσχες» των δικαστών, η 11μελής Επιτροπή που θα οριστεί θα έχει πρόεδρο προερχόμενο από τον δικαστικό κλάδο και συνολικά 6 δικαστές. Η επιθεωρήτρια η οποία θα είναι αρμόδια ως ελεγκτής και δημοσίων υπαλλήλων θα αντικαταστήσει τον συνήγορο του πολίτη  καθώς  όπως τονίζεται «ενόψει έλλειψης συνάφειας με το αντικείμενο του ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης, ο Συνήγορος του Πολίτη αντικαθίσταται από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης».

Στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή περιλαμβάνει σειρά ρυθμίσεων όπως η δήλωση μετρητών άνω των 30.000 ευρώ που δεν περιλαμβάνονται σε τραπεζικές καταθέσεις καθώς και των κινητών περιουσιακών στοιχειών άνω των 40.000 ευρώ

η εισηγητική έκθεση χρησιμοποιεί νομολογία και από το εξωτερικό (αλλά και εκθέσεις του ΟΟΣΑ)για να καταλήξει πως «αυξάνονται σημαντικά τα κατώτατα όρια μετρητών εκτός τραπεζικών λογαριασμών, τα οποία θα πρέπει να δηλώνονται στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης, αλλά και η ελάχιστη αξία των κινητών σημαντικής αξίας τα οποία επίσης θα πρέπει να περιλαμβάνονται στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης.

Επίσης, σύμφωνα πάντα με το dikastiko.gr το νομοσχέδιο λύνει το θέμα ελέγχου των δικαστών οι οποίοι είχαν προσφύγει στο ΣτΕ και είχαν κερδίσει το θέμα της αντισυνταγματικότητας. Με αυτό αναγνωρίζεται πως ο έλεγχός τους θα γίνεται από την επιτροπή του άρθρου 3Α της Βουλής στην οποία θα προεδρεύει δικαστής και τα 6 από τα 11 μέλη θα είναι επίσης δικαστές.

Σε κάθε περίπτωση οι υπόχρεοι θα αναγκαστούν να υποβάλλουν εκ νέου ή απλώς να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία τα οποία δήλωσαν αφού η προσφυγή και η απόφαση του ΣτΕ «πάγωσε» και τις διαδικασίες ελέγχων τους.  Μάλιστα θα δοθούν εύλογες προθεσμίες προς όλους.