Μελέτη: Προκαλεί ο Covid-19 διαβήτη τύπου 1;

Μελέτη: Προκαλεί ο Covid-19 διαβήτη τύπου 1;

Οι όλο και περισσότερες περιπτώσεις ανθρώπων που παρουσιάζουν ξαφνικά διαβήτη τύπου 1 αφού αναρρώσουν από τον Covid-19 ανησυχούν γιατρούς και επιστήμονες που αρχίζουν να μελετούν την σχέση ανάμεσα στις δύο ασθένειες.

Πολλοί είναι οι ειδικοί που πιστεύουν ότι ο Covid-19 μπορεί να προκαλέσει την έναρξη του διαβήτη – ακόμα και σε κάποιους ενήλικες και παιδιά που δεν παρουσιάζουν τους συνηθισμένους παράγοντες κινδύνου.

Έχει ήδη διαπιστωθεί ότι οι άνθρωποι που υποφέρουν από διαβήτη κινδυνεύουν πολύ περισσότερο αν μολυνθούν από τον νέο κορονοϊό. Τον Ιούλιο, οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι το 40% των ανθρώπων που πέθαναν από κορονοϊό είχαν διαβήτη. Τα νέα δεδομένα δείχνουν ότι η σχέση αυτή ίσως να είναι αμφίδρομη.

«Ο Covid είναι πιθανό να προκαλεί διαβήτη», δήλωσε ο δρ. Φραντέσκο Ρουμπίνο, από το πανεπιστήμιο King’s College του Λονδίνου, ο οποίος ηγείται μιας διεθνούς ερευνητικής ομάδας που συγκεντρώνει περιπτώσεις από όλο τον πλανήτη για να λύσει ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της πανδημίας. Αρχικά, δήλωσε, πάνω από 300 γιατροί έχουν υποβάλει περιπτώσεις για αξιολόγηση, αριθμός που ο Ρουμπίνο πιστεύει ότι θα αυξηθεί παράλληλα με τη νέα αναζωπύρωση της πανδημίας.

«Οι περιπτώσεις αυτές καταγράφονται σε κάθε γωνιά του πλανήτη και σε κάθε ήπειρο», είπε στο πρακτορείο Reuters ο Ρουμπίνο. Εκτός από το παγκόσμιο αυτό μητρώο, τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ χρηματοδοτούν έρευνα σχετικά με το πώς ο νέος κορονοϊός είναι πιθανό να προκαλεί υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και διαβήτη.

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 είναι ως γνωστόν αυτοάνοσος κυρίως διαβήτης που οδηγεί σε βάθος χρόνου σε καταστροφή των β-κυττάρων του παγκρέατος (από τα εναντίον τους προσανατολισμένα αυτοαντισώματα του οργανισμού) με αποτέλεσμα ιδιαίτερα θορυβώδη εικόνα εμφάνισης του διαβήτη (συνήθως σοβαρή εικόνα με έντονη συμπτωματολογία και με πολύ πιθανή εμφάνιση διαβητικής κετοξέωσης που απαιτεί άμεση νοσηλεία και εντατική θεραπεία) όταν πλέον περισσότερα του 90-95% των β-παγκρεατικών κυττάρων έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας.

Φέτος όμως, οι γιατροί διαπιστώνουν ότι κάποιοι άνθρωποι που δεν είναι ηλικιωμένοι ή υπέρβαροι – συνηθισμένοι παράγοντες κινδύνου – εμφανίζουν διαβήτη τύπου 2 αφού μολυνθούν με Covid-19.

Οι περιπτώσεις εμφάνισης διαβήτη τύπου 1 ή 2 μπορεί να προκύψουν μήνες μετά την ανάρρωση, κι έτσι το πλήρες εύρος του προβλήματος και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες ίσως να μην γίνουν γνωστές πριν από το επόμενο έτος. Απαιτείται σίγουρα εντατική έρευνα προκειμένου να αποδειχθεί με βεβαιότητα ότι ο Covid-19 προκαλεί διαβήτη σε μεγάλη κλίμακα.

«Αυτή την στιγμή έχουμε περισσότερες ερωτήσεις παρά απαντήσεις» δήλωσε ο δρ. Ρόμπερτ Έκελ, πρόεδρος ιατρικής και επιστήμης της Αμερικανικής Εταιρείας Διαβήτη. «Είναι πιθανό να έχουμε να κάνουμε με μία εντελώς νέα μορφή διαβήτη».