Μειώνονται οι διεθνείς προοπτικές για τους τεχνολογικούς κολοσσούς της Κίνας

Μειώνονται οι διεθνείς προοπτικές για τους τεχνολογικούς κολοσσούς της Κίνας

Οι διεθνείς φιλοδοξίες του ιδρυτή της Huawei είναι εμφανείς στα νέα κτίρια της εταιρείας, όλα τους αντίγραφα κτιρίων ευρωπαϊκών πόλεων. Ο ιδρυτής της ByteDance, στην οποία ανήκει το TikTok, διακηρύττει εδώ και καιρό ότι σκοπεύει να χτίσει μια εταιρεία που θα ανταγωνίζεται τους αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς.

Οι δύο εταιρείες όμως που εκφράζουν με τον καλύτερο τρόπο τις φιλοδοξίες της Κίνας να αμφισβητήσει την τεχνολογική κυριαρχία των ΗΠΑ βλέπουν τις προσπάθειές τους να δυσχεραίνονται τώρα, λόγω της έντασης που επικρατεί στις σχέσεις μεταξύ της Κίνας και άλλων χωρών όπως οι ΗΠΑ, η Ινδία, η Αυστραλία και η Βρετανία.

Κινεζικές εταιρείες κορυφαίας τεχνολογίας – όπως η κατασκευάστρια drone DJI, οι εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης Megvii, SenseTime και iFlytek, η Hikvision που προμηθεύει κάμερες παρακολούθησης και ο όμιλος ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba, συγκαταλέγονται επίσης μεταξύ των επιχειρήσεων που χάνουν την πρόσβαση σε διεθνείς αγορές.

Μικρότερες εταιρείες επανεξετάζουν επίσης τα σχέδιά τους για διεθνή επέκταση.

Πρόκειται για μεγάλη αλλαγή σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, όπου ο εμπορικός πόλεμος των ΗΠΑ προς την Κίνα και οι ανησυχίες για θέματα ασφαλείας σχετικά με την Huawei δεν έμοιαζαν να επηρεάζουν τους περισσότερους κινεζικούς τεχνολογικούς κολοσσούς, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Στη συνέχεια, ωστόσο, ήρθαν οι αμερικανικές κυρώσεις σε κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας τον προηγούμενο Οκτώβριο, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ οξύνει την αντικινεζική ρητορική του στην προσπάθειά του να επανεκλεγεί και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ σκληραίνει τη στάση του.

Εντάσεις έχουν δημιουργηθεί και μεταξύ του Πεκίνου και άλλων χωρών, με αφορμή την επιβολή του νέου νόμου περί εθνικής ασφάλειας στο Χονγκ Κονγκ, ενώ μία μικροσυμπλοκή με τα ινδικά στρατεύματα στα σύνορα των δύο χωρών οδήγησε την Ινδία στην απαγόρευση 59 κινεζικών εφαρμογών.

Οι κορυφαίες εταιρείες της Κίνας έχουν τώρα να αντιμετωπίσουν ακυρώσεις συμβολαίων, απαγορεύσεις προϊόντων και μπλοκάρισμα των επενδύσεών τους, με περαιτέρω περιορισμούς να διαφαίνονται στον ορίζοντα.

Η ByteDance εξετάζει το ενδεχόμενο να πουλήσει το TikTok αν η Ουάσινγκτον ακολουθήσει την Ινδία και απαγορεύσει την εφαρμογή δικτύωσης.

Η Huawei αναμένεται να χάσει έσοδα δισεκατομμυρίων δολαρίων λόγω των απαγορεύσεων του εξοπλισμού δικτύων 5G, καθώς είναι πιθανό και άλλες χώρες να υιοθετήσουν αποφάσεις παρόμοιες με αυτές των ΗΠΑ και της Βρετανίας και να αποκλείσουν την εταιρεία από τα δίκτυά τους.

Το Υπουργείο Εσωτερικών των ΗΠΑ κρατάει στο έδαφος τον στόλο drones της DJI για λόγους ασφαλείας δεδομένων, και αναμένεται να υπάρξουν και άλλοι περιορισμοί.

Σύμφωνα με τους επενδυτές, κάποιοι λιγότερο ευαίσθητοι κλάδοι, όπως αυτός των ηλεκτρονικών παιχνιδιών, είναι ακόμη ανοιχτοί στις κινεζικές επιχειρήσεις.

Η τεράστια εγχώρια αγορά αποφέρει προς το παρόν τα μεγαλύτερα κέρδη στους τεχνολογικούς κολοσσούς της Κίνας που θέλουν όμως να πετύχουν σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό που μπορούν να κάνουν προς το παρόν είναι να εντείνουν τις δημόσιες σχέσεις τους, να ελπίζουν σε κάποιες αλλαγές πολιτικής του Πεκίνου, και να παρακολουθούν τις γεωπολιτικές εξελίξεις με κομμένη την ανάσα.