Μέι και Τραμπ συμφώνησαν να αποτρέψουν περαιτέρω χρήση χημικών όπλων στη Συρία

Μέι και Τραμπ συμφώνησαν να αποτρέψουν περαιτέρω χρήση χημικών όπλων στη Συρία

Στην ανάγκη να υπάρξει διεθνής αντίδραση για να αποτραπεί η συνέχιση της χρήσης χημικών όπλων στη Συρία συμφώνησαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ.

Οι ηγέτες ΗΠΑ - Βρετανίας συνομίλησαν, έπειτα από το πράσινο φως που έδωσαν κορυφαίοι υπουργοί της βρετανικής κυβέρνησης για τη συμμετοχή των ένοπλων δυνάμεων της χώρας σε ενδεχόμενες επιχειρήσεις των ΗΠΑ και της Γαλλίας στη Συρία.

Στην ειδική υπουργική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε εχθές στη Βρετανία, οι υπουργοί δήλωσαν ότι είναι «εξαιρετικά πιθανό» για την επίθεση στη Ντούμα να ευθύνεται ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ.

Τραμπ και Μέι «συμφώνησαν ότι είναι ζωτικής σημασίας η χρήση χημικών όπλων να μην μείνει αναπάντητη» και ότι είναι «ανάγκη να αποτραπεί η περαιτέρω χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς του Άσαντ», ανέφερε το γραφείο της πρωθυπουργού της Βρετανίας. «Συμφώνησαν να συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά όσον αφορά τη διεθνή αντίδραση», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Σημειώνεται πως Ουάσινγκτον και Παρίσι κατηγορούν τη Δαμασκό για την επίθεση με χημικά όπλα που φέρεται να διαπράχθηκε στη Ντούμα κι έχουν προειδοποιήσει ότι θα εξαπολύσουν πλήγματα για να αποτρέψουν τη συνέχιση της χρήσης χημικών όπλων από τις δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

ΗΠΑ: Καμία τελική απόφαση δεν ελήφθη για τη Συρία

Ο Ντόναλντ Τραμπ συναντήθηκε εχθές με συμβούλους του για την κατάσταση στη Συρία, ωστόσο δεν «ελήφθη καμία τελική απόφαση».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας συνεδρίασε για να συζητήσει τις επιλογές που έχει η Ουάσινγκτον για να απαντήσει στη φερόμενη χημική επίθεση στη Συρία. «Συνεχίζουμε να αξιολογούμε πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών και να συνομιλούμε με εταίρους και συμμάχους», αναφέρεται. 

Ρωσία: Πολεμοχαρή τα μηνύματα που έρχονται από την Ουάσινγκτον

«Η άμεση προτεραιότητα είναι να αποφύγουμε τον κίνδυνο ενός πολέμου», προειδοποίησε εχθές ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, Βασίλι Νεμπένζια, μετά τη συνεδρίαση, κεκλεισμένων των θυρών, του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ήταν αφιερωμένη στο θέμα της Συρίας.

Όταν ρωτήθηκε αν θα αναφερόταν σε έναν πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, ο Νεμπένζια απάντησε: «Δυστυχώς δεν μπορούμε να αποκλείσουμε καμία πιθανότητα επειδή είδαμε τα μηνύματα που έρχονται από την Ουάσινγκτον. Είναι πολύ πολεμοχαρή». 

Ο Ρώσος διπλωμάτης τόνισε ότι η κατάσταση στη Συρία είναι πολύ επικίνδυνη και κάλεσε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να αποφύγουν να αναλάβουν στρατιωτική δράση εναντίον της χώρας αυτής.

 

Διαβάστε ακόμα:

- Έκκληση Γκουτέρες να αποτραπεί η κατάσταση «εκτός ελέγχου» στη Συρία

- Α. Μέρκελ: Η Γερμανία δεν θα εμπλακεί σε επίθεση στη Συρία