Μεγάλη κυβερνητική κρίση - Βροχή παραιτήσεων, υπουργοί ζητούν παραίτηση του Τζόνσον
Βρετανία

Μεγάλη κυβερνητική κρίση - Βροχή παραιτήσεων, υπουργοί ζητούν παραίτηση του Τζόνσον

Ξεπερνούν τις 35 οι παραιτήσεις μελών του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον στη Βρετανία. Οι παραιτηθέντες, όλοι, διαμηνύουν ότι δεν εμπιστεύονται πλέον τον Βρετανό πρωθυπουργό. Ο Τζόνσον απαντώντας για πολλοστή φορά σε ερώτηση το απόγευμα, σήμερα Τετάρτη, για το αν θα παραιτηθεί, απάντησε «Όχι, όχι, όχι».

Ωστόσο, αναλυτές στο Λονδίνο τονίζουν ότι πλέον δεν είναι θέμα το αν θα παραιτηθεί, αλλά το πότε. Ψηφοφορία για πρόταση μομφής εναντίον του, ενδέχεται να ξεκινήσει και το βράδυ, μετέδωσε το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο Sky, ενώ ομάδα υπουργών ζητά την παραίτησή του.

Ομάδα υπουργών της κυβέρνησης θα πει στον πρωθυπουργό να παραιτηθεί, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της κομματικής πειθαρχίας, δήλωσε δημοσιογράφος του BBC.

Τελευταίοι που ανακοίνωσαν ότι αποχωρούν από την κυβέρνηση είναι η υπουργός Μεταφορών Ρέιτσελ Μακλίν, καθώς και οι βουλευτές των Τόρις, Κρεγκ Ουίλιαμς, Μαρκ Λόγκαν και Ντάνκαν Μπέικερ από μέλη της κοινοβουλευτικής γραμματείας.

Έξι ακόμη μέλη του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον είχαν υποβάλει λίγο νωρίτερα την παραίτησή τους. Μέχρι τις 5 το απόγευμα είχαν φτάσει τις 27 οι παραιτήσεις.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ακόμη και ο Μάικλ Γκόουβ, ένα από τα επιφανέστατα στελέχη των Συντηρητικών, που έχει μεγάλη επιρροή μέσα στο κόμμα έχει ζητήσει από τον Μπόρις Τζόνσον να παραιτηθεί.

Τζόνσον: Δεν παραιτούμαι

Πάντως, ο Βρετανός πρωθυπουργός απέρριψε και το απόγευμα σήμερα τις αυξανόμενες εκκλήσεις να παραιτηθεί. Ερωτηθείς σχετικά, την ώρα που έφτανε για προγραμματισμένη εμφάνιση ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής, ο Τζόνσον είπε: «Όχι, όχι, όχι», σύμφωνα με το Reuters.

Ο Τζόνσον υποστήριξε ότι δεν θα ήταν «υπεύθυνο» να παραιτηθεί τη στιγμή που η χώρα δέχεται ισχυρές πιέσεις λόγω και του πολέμου στην Ουκρανία.

«Παρακολουθώ τα ζητήματα που αντιμετωπίζει αυτή η χώρα... Βλέπω τον μεγαλύτερο πόλεμο στην Ευρώπη εδώ και 80 χρόνια», είπε ο Τζόνσον. «Και δεν μπορώ να καταλάβω πώς θα ήταν υπεύθυνη οποιαδήποτε κίνηση να φύγω», διαμήνυσε.

Ψηφοφορία για πρόταση μομφής

Ψηφοφορία για την πρόταση μομφής εναντίον του ενδέχεται να ξεκινήσει σήμερα το βράδυ, δήλωσε ο δημοσιογράφος του βρετανικού ειδησεογραφικού δικτύου Sky, Τομ Λάρκιν, με ανάρτηση στο Twitter, επικαλούμενος μέλος της Επιτροπής του 1922 που επιβλέπει τέτοιες ψηφοφορίες.

Ο Λάρκιν τόνισε ότι οι κανόνες της Επιτροπής, που επί του παρόντος δίνουν στον Τζόνσον ασυλία μέχρι το επόμενο έτος από μια ψηφοφορία για πρόταση μορφής, πιθανότατα θα αλλάξουν σήμερα το απόγευμα.