Μεγάλη αντιτρομοκρατική επιχείρηση στη Γαλλία

Μεγάλη αντιτρομοκρατική επιχείρηση στη Γαλλία

Μεγάλη αντιτρομοκρατική επιχείρηση πραγματοποίησε σήμερα η γαλλική αστυνομία, στο Ile-de-France του Παρισιού και στη νοτιοανατολική επαρχία Alpes-Maritimes. Στο πλαίσιο της επιχείρησης, κρατούνται δέκα άτομα, όπως μεταδίδουν τα γαλλικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Le Parisien», οι αστυνομικές επιχειρήσεις δεν αποκλείεται να απέτρεψαν κάποια σοβαρή τρομοκρατική ενέργεια, καθώς οι ύποπτοι φαίνεται να είχαν ξεκάθαρα κίνητρα.

Τα πρόσωπα αυτά συμμετείχαν σε μια ομάδα συζήτησης στην πλατφόρμα κρυπτογραφημένων μηνυμάτων Telegram, η οποία χρησιμοποιείται συχνά από τους τζιχαντιστές. Οι ίδιες πηγές είπαν, επιβεβαιώνοντας πληροφορία της εφημερίδας Le Parisien, ότι τα πρόσωπα αυτά αντάλλασσαν μηνύματα με "ανησυχητικό περιεχόμενο".

Η επιχείρηση διεξήχθη μία εβδομάδα αφότου η Γαλλία έθεσε σε ισχύ πιο αυστηρή νομοθεσία σε ζητήματα ασφαλείας, ενσωματώνοντας σε αυτήν βασικά μέτρα που εφαρμόστηκαν στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην οποία είχε κηρυχθεί η χώρα τον Νοέμβριο του 2015. 

Σημειώνεται ότι περισσότεροι από 240 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Γαλλία από τις αρχές του 2015, σε διάφορες τρομοκρατικές επιθέσεις από εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους ή «μοναχικούς λύκους» που εμπνέονται από τη δράση και τις ιδέες της οργάνωσης. 

Φωτογραφία από Wikimedia Commons