Μέχρι το 2026 η Κύπρος αναμένεται να εξάγει φυσικό αέριο

Μέχρι το 2026 η Κύπρος αναμένεται να εξάγει φυσικό αέριο

Πολύ θετικό για την Κύπρο ήταν το κλίμα που επικράτησε κατά τη χθεσινή σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ με αντικείμενο συζήτησης τους τρόπος απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο, όπως δήλωσε η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ

Παράλληλα, δήλωσε πως η Κύπρος αναμένεται να εξάγει φυσικό αέριο από το τεμάχιο Αφροδίτη περί το 2026 ενώ είπε επίσης πως με επιστολή της προς την Ευρωπαία Επίτροπο για την Ενέργεια, ανέλυσε τη σημαντική θέση της Κύπρου στα ενεργειακά της ΕΕ ως χώρα της Ανατολικής Μεσογείου με κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Ερωτηθείσα αν η Κύπρος θα αξιοποιήσει τα κοιτάσματά της τώρα που έχει ανάγκη η ΕΕ από φυσικό αέριο, είπε πως αυτή είναι η προσπάθεια, ενώ σημείωσε πως ο αγωγός προς την Τουρκία είναι ένα αρκετά δύσκολο εγχείρημα που πιθανόν να αντιμετωπίσει τις ίδιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και άλλοι αγωγοί με τεχνικές και οικονομικές δυσκολίες.

Ανέφερε πως υπάρχουν πολλές επιλογές όσον αφορά τις υποδομές, σημειώνοντας πως η μία είναι τα κυπριακά κοιτάσματα να διασυνδεθούν με αγωγούς προς την Αίγυπτο, είτε μαζί με το Ισραήλ είτε ξεχωριστά. 

Πρώτιστος στόχος, συνέχισε, για εξαγωγή φυσικού αερίου από την Κύπρο μέσα σε αυτά τα χρονοδιαγράμματα είναι η Αφροδίτη. Σημείωσε, παράλληλα, πως όσο πιο πολλές επιβεβαιωμένες ποσότητες φυσικού αερίου προστίθενται στα κοιτάσματα της Κύπρου, τόσο πιο εύκολη είναι η ανάπτυξη.

Πηγή: ΚΥΠΕ