Με υποχρεωτική χρήση μάσκας τα κρούσματα θα μειώνονταν πάνω από 40%

Με υποχρεωτική χρήση μάσκας τα κρούσματα θα μειώνονταν πάνω από 40%

Μείωση των κρουσμάτων από 25% έως και 46% μπορεί να πετύχει η χρήση μάσκας όταν το μέτρο είναι καθολικό και υποχρεωτικό. Ταυτόχρονα, επηρεάζει θετικά παροτρύνοντας την οικειοθελή χρήση μάσκας και μάλιστα, χωρίς να δημιουργεί και οικονομικές επιπτώσεις. Ενδέχεται μάλιστα, να οδηγεί και σε εξοικονόμηση πόρων, αφού θα μπορούσε να αντικαταστήσει σκληρά μέτρα που θα είχαν επίπτωση μέχρι και στο 5% του ΑΕΠ.

Η θετική επίδραση της μάσκας αποτέλεσε αντικείμενο μελέτης από το Τμήμα Οικονομικών του Πανεπιστημίου Simon Fraser (SFU) του Καναδά, η οποία κατέληξε ότι η υποχρεωτική χρήση μάσκας θα μπορούσε να μειώσει τα νέα περιστατικά κατά 25-40% στη διάρκεια μόλις μιας εβδομάδας. 

Η μελέτη, που αναμένεται να δημοσιευθεί κατ΄ αρχήν ανέλυσε την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε 34 μονάδες υγείας στο Οντάριο, επί δίμηνο. Εκεί, από τις πρώτες εβδομάδες η μείωση των κρουσμάτων κυμάνθηκε από 25-31%, σε σχέση με τη μη εφαρμογή του μέτρου.

Περαιτέρω ανάλυση όμως σε ολόκληρη τη χώρα, διαπίστωσε μείωση ακόμη και μέχρι 46% των κρουσμάτων από τις πρώτες εβδομάδες εφαρμογής του μέτρου. Επιπρόσθετα όμως, άλλη μελέτη έδειξε ότι το μέτρο οδήγησε σε αύξηση της χρήσης της μάσκας από τους πολίτες κατά 30%, σημαίνοντας τη θετική επίδραση του μέτρου στην κοινωνική συμπεριφορά. Το αντίστοιχο ποσοστό στις ΗΠΑ, όπου η υποχρεωτικότητα αφορούσε μόνο υπαλλήλους που έρχονται σε επαφή με τον γενικό πληθυσμό έφτασε μόλις σε μείωση 10% των κρουσμάτων, ενώ στη Γερμανία μόνο με σύσταση χρήσης μάσκας πριν την υποχρεωτική εφαρμογή του μέτρου, το αποτέλεσμα της μείωσης έφτασε το 40%.

Οι ερευνητές έλαβαν μάλιστα υπόψιν και αμερικανική μελέτη που διαπίστωσε πως η υποχρεωτική εφαρμογή της μάσκας σε εθνικό επίπεδο, θα μπορούσε να αντικαταστήσει μέτρα τα οποία θα κόστιζαν μέχρι και το 5% του ΑΕΠ της χώρας.

Άλλες μελέτες συνέκριναν χώρες που χρησιμοποιούν τη μάσκα για την ανακοπή μεταδοτικών νοσημάτων, όπως η Ν. Κορέα, Ιαπωνία, Χονγκ Κονγκ και Ταιβάν, έναντι άλλων χωρών που δεν χρησιμοποιούν μάσκες, διαπίστωσαν ότι η εξοικονόμηση κατά κεφαλήν από τη χρήση μάσκας, φθάνει τα 3.000- 6.000 δολάρια. 

Συνδυάζοντας τα παραπάνω ευρήματα, οι Καναδοί ερευνητές κατέληξαν ότι η χρήση της μάσκας σε όλους τους δημόσιους χώρους, μπορεί να επιβραδύνει την εξάπλωση της πανδημίας, χωρίς οικονομικές επιπτώσεις στην κοινωνία.

Μάλιστα επέδρασε θετικά και στην δυνατότητα να χαλαρώσουν μέτρα που αφορούν το κλείσιμο επιχειρήσεων, όπως καταστήματα λιανικής, εστιατόρια και μπαρ. Το κλείσιμο των επιχειρήσεων αυτών, οδήγησε σε μείωση των νέων κρουσμάτων κατά 48-57%, έναντι της απουσίας μέτρων στους τομείς αυτούς.

Παρόλα αυτά, οι ερευνητές δεν κατέγραψαν την αποτελεσματικότητα του μέτρου της μάσκας μετά την πάροδο του διμήνου, για να διαπιστωθεί αν το μέτρο παραμένει το ίδιο αποτελεσματικό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ή χάνει την ισχύ του.